filteri close
Objavljeno: 21.09.2023. Image source: Pixabay
300x600

Kako životinje mogu pomoći u raznim situacijama - od anksioznosti do cerebralne paralize

Roditelji dece s poremećajima razvoja, mentalnim ili fizičkim stanjima često se oslanjaju na terapeutske metode sa životinjama u nadi da će im pomoći. Da li je ovakav optimizam potkrepljen?

Druženje sa mačkom kod kuće, komunikacija sa kozama na farmi ili poseta zoološkom vrtu nepobitno su korisni za decu. Ali, da li životinje, poput pasa, mogu pomoći kod bolesti ili hendikepa?

Primena životinja u terapeutskim ciljevima ima dugu istoriju i nije isto kao obično vreme provedeno sa njima.

Destigmatizacija mentalnog zdravlja: Vreme je da razbijemo tabu

Psiholog Mendi Veber, član istraživačke grupe za ljudsko-životinjske interakcije na Veterinarskom fakultetu u Drezdenu, ističe:

"Životinje mogu pojačati terapeutski proces, ali ne mogu ga zameniti. One deluju kao 'ledolomci', olakšavajući deci da se opuste i komuniciraju s terapeutima, naročito kada je verbalna komunikacija ograničena".

Najčešće korišćene životinje u terapiji su psi.

Komedije pozitivno utiču na zdravlje

Psi su među životinjama najbolje adaptirani za interakciju sa ljudima. U terapijskom kontekstu, korisni su za decu sa različitim poremećajima, uključujući posttraumatski stresni poremećaj, autizam i anksioznost. Kratkoročno, interakcija sa psima smanjuje stres i podstiče pozitivne osećaje kod deteta.

Terapije sa konjima, poznate kao hipoterapije, takođe su popularne. One se koriste u tretiranju neuroloških i mišićnih poremećaja. 

Dokazano je da ova metoda pomaže kod infantilne cerebralne paralize i problema sa motorikom usled ranih oštećenja mozga, poboljšavajući ravnotežu i smanjujući spastičnost kroz pokrete konja. Terapeutsko jahanje, namenjeno mentalnim poremećajima, još nije dovoljno naučno izučeno.

Izvor: Yumama