filteri close
Objavljeno: 21.12.2023. Image source: Pixabay
300x600

Višak tada vrlo dobro dođe!

Studija Britanskog dijetetskog udruženja objavljena krajem novembra otkriva da osobe preko 65 godina sa malim viškom kilograma ne bi trebalo da teže ka gubitku težine.

Ovo istraživanje otkriva da je za starije osobe idealan indeks telesne mase (BMI) u rasponu od 25 do 29,9, suprotno tradicionalnom opsegu od 18,5 do 25 koji se smatra normalnim za odrasle.

BMI se izračunava pomoću formule koja uzima u obzir težinu u kilogramima i visinu u kvadratnim metrima. Na primer, BMI za nekoga ko ima 68 kg i visinu od 165 cm (1,65 m) bi bio 24,98.

Studija dalje navodi da dodatni kilogrami mogu pružiti zaštitu od različitih bolesti i povreda kod starijih osoba. Prekomerna težina u ovom dobu nije direktno povezana s većim rizikom od smrtnosti.

Šta jesti kad je ovoliko zagađenje? Kako da pomognemo organizmu?

Takođe, ističe se da višak kilograma može biti koristan jer telo čuva energiju u obliku masti, koja se može koristiti u periodima bolesti kada je apetit smanjen.

Alison Smit, iz Britanskog dijetetskog udruženja, ističe da podsticanje gubitka težine kod starijih može smanjiti njihovu otpornost na bolesti, posebno jer se sa starenjem povećavaju periodi slabijeg zdravlja.

Dodatno, gubitak telesne težine može dovesti do smanjenja mišićne mase, što povećava rizik od povreda i raznih bolesti kod starijih, kako se navodi u istraživanju.