filteri close
Objavljeno: 11.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/silviarita
300x600

Endometrioza je uobičajeno ginekološko stanje u kojem se tkivo koje se obično nalazi na unutrašnjoj strani materice nalazi na spoljnoj strani materice.

Ovo tkivo izvan materice deluje isto kao i obično u materici zgušnjavanjem, oslobađanjem i krvarenjem kada imate menstrualni ciklus.

To uzrokuje bol i upale i može dovesti do komplikacija kao što su ciste na jajnicima, ožiljci, iritacija i neplodnost.

Lupron je lek na recept koji se ubrizgava u telo svakog meseca ili svaka 3 meseca kako bi se smanjio bol i komplikacije kod endometrioze.

Lupron je prvobitno razvijen kao tretman za one sa uznapredovalim rakom prostate, ali je postao vrlo čest i obično efikasan tretman za endometriozu.

Kako Lupron deluje na endometriozu?

Lupron deluje tako što smanjuje ukupni nivo estrogena u telu. Estrogen je ono što uzrokuje rast tkiva unutar materice.

Kada prvi put započnete lečenje Lupronom, nivo estrogena u vašem telu raste 1 ili 2 nedelje. Neke žene doživljavaju pogoršanje simptoma tokom ovog vremena.

Posle nekoliko nedelja, nivo estrogena će se smanjiti, zaustaviće ovulaciju i menstruaciju. U ovom trenutku bi trebalo da iskusite olakšanje od bolova i simptoma kod endometrioze.

Koliko je Lupron efikasan kod endometrioze?

Utvrđeno je da Lupron smanjuje bolove endometrijuma u karlici i abdomenu. Za lečenje endometrioze prepisuje se od 1990.

Lekari su otkrili da su žene koje uzimaju Lupron imale smanjene znakove i simptome endometrioze nakon mesečnog lečenja kada su uzimane tokom 6 meseci.

Pored toga, utvrđeno je da Lupron smanjuje bol tokom seksualnog odnosa kada se uzima najmanje 6 meseci.

Istraživači otkrili novi METOD za rano dijagnostifikovanje RAKA ENDOMETRIJUMA

Njegova efikasnost je slična efikasnosti danazola, leka za testosteron koji takođe može smanjiti estrogen u telu kako bi ublažio bol i simptome endometrijuma.

Danazol se danas retko koristi, jer je utvrđeno da izaziva mnoge neprijatne neželjene efekte, poput povećane dlakavosti tela, akni i povećanja telesne težine.

Može li Lupron da pomogne oko začeća?

Iako vam Lupron može zaustaviti menstruaciju, to nije metoda pouzdane kontrole rađanja. Bez zaštite, možete zatrudneti iako koristite Lupron.

Da biste izbegli interakcije sa lekovima i potencijalnu trudnoću, koristite nehormonske metode kontrole rađanja, poput kondoma, dijafragme ili bakarne spirale.

Lupron se obično koristi tokom tretmana plodnosti kao što je vantelesna oplodnja (IVF). Lekar će vam možda zatražiti da sprečite ovulaciju pre sakupljanja jajašaca iz tela radi oplodnje.

Lečenje neplodnosti: Pitanja koja treba da postavite svom ginekologu

Lupron se, takođe, može koristiti za povećanje efikasnosti određenih lekova za plodnost. Obično ga uzimate nekoliko dana pre nego što započnete injekcije za lečenje plodnosti.

Iako su studije efikasnosti ograničene, mala količina starijih istraživanja sugeriše da uzimanje Luprona može značajno poboljšati stope oplodnje kada se koristi tokom tretmana plodnosti poput IVF-a. 

Koji su neželjeni efekti Luprona?

Bilo koji lek koji menja telesne hormone nosi rizik od neželjenih efekata. Kada se koristi samostalno, Lupron može izazvati:

• proređivanje kostiju
• smanjen libido
depresiju
• vrtoglavicu
• glavobolje i migrene
• valunge / noćno znojenje
• mučninu i povraćanju
• bol
vaginitis
• dobijanje na težini

Žene koji uzimaju Lupron razvijaju simptome slične menopauzi, uključujući valunge, promene gustine kostiju ili smanjeni libido. Ovi simptomi obično nestaju nakon prestanka uzimanja Luprona.

Kako uzimati Lupron za endometriozu?

Lupron se uzima injekcijom mesečno u dozi od 3,75 mg ili jednom na 3 meseca u dozi od 11,25 mg.

Da bi se smanjio rizik od neželjenih efekata Luprona, lekar može da prepiše terapiju dodavanjem progestina. Ovo je tableta koja se uzima svakodnevno da bi pomogla u upravljanju nekim neželjenim efektima, a da to ne utiče na efikasnost Luprona.

Ne bi svi na Lupronu trebalo da pokušaju da dodaju terapiju. Izbegavajte dodatnu terapiju ako imate:

• poremećaj zgrušavanja krvi
• bolest srca
• istoriju moždanog udara
• smanjenu funkcijažu jetre ili bolest jetre
karcinom dojke

Pitanja koja treba postaviti svom lekaru

Lupron nekim ženama može pružiti veliko olakšanje od endometrioze. Međutim, svi su različiti. Evo nekoliko pitanja koja biste možda želeli da pitate svog lekara da vam pomogne da utvrdi da li je Lupron pravi lek za vas:

• Da li je Lupron dugotrajni tretman za moju endometriozu?
• Da li će Lupron dugoročno uticati na moju sposobnost da imam decu?
• Da li treba da uzmem dodatnu terapiju kako bih smanjio neželjene efekte Luprona?
• Koje alternativne terapije Lupronu treba prvo da pokušam?
• Na koje znakove treba da obratim pažnju ako primam Lupron?

Obavezno obavestite svog lekara ako imate jake bolove ili ako redovna menstruacija potraje dok uzimate Lupron. Ako propustite nekoliko doza zaredom ili zakasnite sa uzimanjem sledeće doze, možda ćete doživeti krvarenje.

Pored toga, Lupron vas ne štiti od trudnoće. Odmah se obratite lekaru ako znate ili mislite da ste trudni.