filteri close
Objavljeno: 10.09.2020. Image source: Foto: Pixabay/padrinan
300x600

Novi test pruža mogućnost da se koristi za poboljšanje rane dijagnoze i brže lečenje žena.

Rak endometrijuma je trenutno šesti najčešći rak kod žena, sa sve većom učestalošću u celom svetu. Trenutni pristupi dijagnozi i skriningu karcinoma endometrijuma su invazivni, skupi ili umerene dijagnostičke tačnosti, što može ograničiti njihovu kliničku korisnost.

U najvećoj studiji ove vrste, istraživači su potvrdili da se novi neinvazivni test može koristiti za rano otkrivanje karcinoma endometrijuma i utvrđivanja rizične grupe pacijentkinja.

Studija nagoveštava iskorak u primeni jeftinog testa za dijagnozu kod pacijentkinja sa rakom endometrijuma i njegovog uobičajenog preteče, atipične hiperplazije. Kada se koristi u kliničkom okruženju, test bi mogao da proizvede gotovo trenutne rezultate za žene kojima preti rizik od razvoja ili pokazivanja znakova karcinoma endometrijuma. 

Rano otkrivanje može sprečiti RAK GRLIĆA MATERICE

Studiju su izveli istraživači sa Univerziteta u Centralnom Lankaširu (UCLan), Univerziteta u Mančesteru i Saveznog univerziteta u Rio Grande do Norte, u saradnji sa kliničarima iz NHS Trusts iz Mančestera, Lankašira i Londona.

Korišćenjem spektroskopije krvi, tehnike koja koristi svetlost za određivanje molekularne građe uzorka, istraživači su analizirali uzorke krvne plazme od 652 žene. Radeći ovo, oni su generisali karakterističan biološki „otisak prsta“, koji ukazuje na specifične proteine, lipide i druge biomolekule koji potvrđuju da li pacijenti pokazuju znake karcinoma endometrijuma ili atipičnu hiperplaziju njegovog prethodnika.

Na koliko je najbolje raditi papa test? Ne previše često, ali ipak redovno

Istraživači su otkrili da test infracrvene spektroskopije na bazi krvi može da otkrije rak endometrijuma sa tačnošću od 83%. Ova tačnost je bila najveća za rak endometrijuma tipa I, najčešći podtip. Za atipičnu hiperplaziju, prekancerozno stanje koje utiče na tkivo endometrijuma i često dovodi do raka, test je imao ukupnu tačnost od 90%.

Ova studija potvrđuje potencijalnu kliničku primenu inovativne, neinvazivne metode koja bi mogla pomoći u postizanju ovog cilja i ranom identifikovanju karcinoma endometrijuma.

Kada se primenjuje u kliničkom okruženju, ovaj test bi takođe mogao da ublaži pritisak na sekundarnu negu i obezbedi da se identifikuju samo oni sa značajnim rizikom od bolesti i upute na dalje, invazivno dijagnostičko testiranje.

Ovo istraživanje signalizira važan iskorak za pacijente, lekare i istraživačku zajednicu i ima potencijal da se u budućnosti razvije u jednostavan, jeftin i trenutni test za rak endometrijuma.