filteri close
Objavljeno: 22.10.2019. Image source: Foto: Pixabay/Tumisu
300x600

Menstrualni ciklus je više od menstruacije.

To je fiziološka promena u organizmu žene, koja se ponavlja u pravilnim ritmičkim intervalima a čiji rezultat je menstrualno krvarenje. Sastoji se od dva ciklusa koji se međusobno preklapaju - jedan se događa u jajnicima a drugi u materici. Menstrualni ciklus u idealnim uslovima traje 28 ± 3 dana. Taj period se meri od 1. dana poslednjeg do 1. dana sledećeg menstrualnog ciklusa.

Mozak, jajnici i maternica rade zajedno i komuniciraju putem hormona (hemijskih signala koji se šalju kroz krv iz jednog dela tela u drugi) da bi se ciklus održao. Menstrualni ciklus je ključan za pomaganje u učenju, planiranju i odlučivanju o zdravlju, raspoloženju, vežbanju - i, naravno, vašem seksualnom životu.

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti


Postoje četiri faze menstrualnog ciklusa u telu žene: folikularna faza, ovulacija, lutealna faza i menstruacija. Menstruacija je početna faza ciklusa. Folikularna faza je pod uticajem nivoa estrogena i može biti različite dužine. Ovulacija nastupa u proseku 14. dana ciklusa, ali se može javiti i ranije i kasnije. Lutealna faza je pod uticajem kako estrogena, tako i progesterona, i prilično je konstantna 12 - 14 dana.

1. Menstruacija

Zdrava menstruacija traje obično 3 do 7 dana i prepoznatljiva je po krvarenju koje započinje obilnije pa se vremenom smanjuje. U ovoj fazi se odbacuje funkcionalni deo endometrijuma i neoplođena jajna ćelija dok nivo estrogena i progestorena naglo opada.

U ovoj fazi menstrualnog ciklusa nivo energije je najniži pa je pogodna za odmaranje i regeneraciju tela. Preporučljivo je da se tada bavite meditacijom, relaksirate u udobnoj garedrobi, laganoj muzici, okruženi mirišljavim svećama.

Karakteriše je lakše opuštanje i vizuelizacija dugoročnih ciljeva tako da ovu fazu možete iskoristiti da  pišete dnevnik i maštate o ostvarivanja svojih planova i snova.

Topla hrana u ovom periodu najviše prija našem telu (čajevi, supe i variva). U ishranu treba da uključiti što više voća i povrća, kvalitetne ugljenehidrate i proteine, namernice bogate B vitaminima, magnezijumom, cinkom, gvožđem i antioksidansima, kao ribu i maslinovo ulje.

Od fizičkih aktivnosti se preporučuje joga, istezanje i šetnje u priordi.


2.Folikularna faza

Folikularna faza traje od menstruacije do ovulacije (obično 7-14. dana). Karakteriše je najviši nivo energije pa je pogodna za pravljenje strategije i sprovođenje planova. Motivsanost za sve što pomera granice izdržljivosti i snage omogućiće lakše usvajanje noviteta. Ako ste imali želju da nešto novo isprobate, ovo je parvo vreme za to.

3.Ovulacija

Ovo je faza u kojoj je jajna ćelija spremna za oplodnju a nivo hormona je najviši. To je najpovoljniji period za komunikaciju i važne razgovore jer se u njoj osećate srećno, ispunjeno, naglašena je potreba za socijalizacijom. Period je pogodan za timski rad.

U ishranu treba uključiti lakše ugljene hidrate poput kvinoje i amaranta, sveže povrće i voće, sočivo, bademe, tamnu čokoladu i ribu.
Zbog količine energije koju posedujemo, treba da nastavimo sa fizičkim aktivnostima iz folikularne faze.

4.Lutealna faza

Ova faza (20-28. dana) je poznata i kao predmensturalni sindrom ili PMS od koga manje ili više pati veliki broj žena. Do PMS-a dolazi najčešće kada se ne poštuje ono što nam telo traži a to je usporavanje ritma.

Omraženi PMS uzrokuju: nezdrava ishrana puna rafiniranih ugljenih hidrata, mlečnih proizvoda i kofeina, nizak nivo vitamina C, E, selena i magnezijuma i nedostatak vežbanja. Pored ovih, na razvoj PMS-a utiču i emocionalni faktori.

Lutealna faza je najbolje vreme za završavanje projekata. Izraženija je sklonost ka lakšem primećivanju detalja i ispoljavanju originalnosti i kreativnosti.

Što se tiče emocija, postoji sklonost ka preuveličavanju tako da je preporučljivo emocije registrovati ali se njihovom analizom baviti tek u sledećoj, mirnijoj fazi menstruacije. U luteinskoj fazi uživajte u hrani bogatoj magnezijumom, poput tamne čokolade i tamnozelenog povrća, hranom bogatom B vitaminima, kalcijumom i vlaknima.

Rekreaciju prilagodite potrebama svog tela; nekim danima ćete željeti trčati ili dizati tegove, a drugim će vam više odgovarati šetnja u prirodi i joga. Analiza faza menstrualnog ciklusa ima za cilj da se bolje razumeju procesi tokom meseca kroz koje prolazi ženski organizam i da se iskoriste potencijali svake faze kada god je to moguće.