filteri close
Objavljeno: 14.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/longleanna
300x600

Menopauza može izgledati kao velika zastrašujuća promena u životu žene, ali ne verujte svemu što o njoj čujete. 

Iako je to vreme tranzicije i možda neizvesnosti, ne mora da vas plaši. Postoje neki popularni mitovi u koje treba da prestanete da verujete da biste razumeli činjenice o menopauzi.

Menopauza se dešava kada hormoni estrogen i progesteron značajno opadaju, obično između 45 i 55 godina. Dok ste tehnički u menopauzi kada sva menstrualna krvarenja prestanu najmanje 12 meseci, prelazno vreme traje u proseku četiri godine. Ova faza se naziva perimenopauza i možda ćete imati neredovne menstruacije, valunge, probleme sa spavanjem, suvoću vagine i smanjen libido. Manje estrogena u telu takođe može značiti da vaše kosti počinju da gube gustinu, što može povećati rizik od osteoporoze.

Kada se udruže dijabetes i menopauza - dvostruki izazov za ženu

Kada prođete 12 meseci bez ikakvog krvarenja, zvanično ste u menopauzi. To znači da više ne možete da zatrudnite i da nećete imati menstruaciju. Prosečna starost za ulazak u menopauzu je oko 50. godine, ali može da se kreće od 45 do 58 godina. Veća je verovatnoća da ćete ranije ući u menopauzu ako ste pušač, niste imali trudnoću ili ako ste imaju određene zdravstvene probleme.

Ne verujte u ove mitove

Uobičajena zabluda je da vas to čini razdražljivomm i neraspoloženom, ali to jednostavno nije istina. Ako ništa drugo, talasi vrućine i noćno znojenje mogu pokvariti vaš san, što može dovesti do veće razdražljivosti tokom dana. Neke osobe često izjednačavaju menopauzu sa prestankom seksualnog života, što takođe nije tačno. Iako smanjenje nivoa estrogena može da izazove niži seksualni nagon i suvoću vagine, još uvek je moguće održati zdrav seksualni život uz pomoć lubrikanata, pa čak i hormonske terapije.

Menopauza pre 45. godine može povećati rizik od demencije

Još jedan mit je da se zbog menopauze dobijate na težini, ali ni tačno. Iako mnoge žene dobijaju na težini s godinama, to je verovatnije zbog starenja i usporavanja metabolizma, a ne zbog menopauze. Veruje se da menopauza čini žene zaboravnim, ali gubitak pamćenja nije simptom menopauze. Iako se definitivno možete osećati maglovito, to može biti posledica prirodnog starenja vašeg mozga. Na kraju, neke žene veruju da treba da idu na terapiju zamene hormona da bi se izborile sa simptomima menopauze, ali ovo je samo jedan alat. Takođe, možete da promenite način života, koristite vaginalne lubrikante i isprobate akupunkturu ili tehnike opuštanja.