filteri close
Objavljeno: 09.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Mladi više ne prilaze da započnu razgovor, već pitaju za Instagram, pa "lajkuju"

Lajkovanje Instagram priča ili slanje poruka u DM su načini izražavanja romantičnog interesovanja u digitalnoj eri, ali tehnologija je možda zapravo otežala singl osobama da pronađu sastanak.

Generacija Z (rođeni 1996. ili 1997 i kasnije, različita su tumačenja) posebno se bori da savlada umetnost flertovanja u eri društvenih mreža i aplikacija za upoznavanje.

"Mislim da flertovanje umire," rekla je za NBC News stanovnica Los Anđelesa, Niki (24).

"Ako neko misli da ste simpatični, danas jednostavno pitaju za vaš Instagram i onda vam pošalju DM ili lajkuju vašu priču da pokažu interesovanje."

Usamljenost među mladima: digitalno doba stvara generaciju otuđenih

Današnje stanje upoznavanja je opisano kao iscrpljujuće, dok žene na internetu žale zbog noćnih mora u pokušaju da pronađu muškarca. Žale se da su mnogi muškarci "loši u slanju poruka", a takođe imaju i užasne "startove".

Članak iz 2022. godine u Tajmsu istakao je neke od najneprijatnijih metoda flertovanja koje muškarci koriste na internetu, poput ove jedne rečenice: "Jedino što želim da skinem je tvoj um kako bih milovao svaku tvoju misao i vodio ljubav sa tvojim idejama i percepcijama."

Zapravo, situacija je toliko loša da su čitave Instagram stranice sada posvećene deljenju nekih od najsramnijih pokušaja flertovanja putem poruka.

Glavna tema ovih dana: Šta je "situationship", šta o tome kažu psiholozi?

To je čudan paradoks, kaže "flert trener" Bendžamin Kamras, koji je doveo do "ljubav-mržnja" odnosa prema aplikacijama za upoznavanje jer ljudi žele da ih obrišu, ali takođe osećaju da "moraju biti na njima."

"Kako drugačije da upoznam ljude?" rekao je 38-godišnji Kamras, koji smatra da flertovanje treba da bude "krajnje zabavno," a ne zastrašujuće. Kao što vidimo, on je "milenijalac", tako da je ovaj problem višegeneracijski.

"Nećete se osloboditi toga dok to jednostavno ne nastavite raditi," rekao je Vilijams. "Što više to radite, manje je strašno."

Dok aplikacije za upoznavanje omogućavaju singl osobama da se predstave u najboljem svetlu, taj "istaknuti trenutak" koji prikazuju nije nužno istinska reprezentacija njih samih i može dovesti do nesklada pri susretu uživo, dodao je.

"Kada se oseća kao performans, kada se oseća kao da pokušavate nekoga naterati da vas voli ili da vas vidi na određeni način ili tražite to spoljašnje priznanje ili odobrenje, potpuno ste izvan flerta u tom trenutku," rekao je.

Alarmantni podaci o seksualnom zdravlju mladih u Srbiji

"Zumeri" su posebno razvili intenzivnu društvenu anksioznost (to se nekad zvalo "stidljivost") kada je u pitanju komunikacija sa drugima u stvarnom životu, a upoznavanje nije izuzetak.

Neki se čak plaše da obave telefonski poziv, tako da flertovanje u stvarnom životu može biti posebno zastrašujuće.

Dobijanje "lajka" ili meča sa drugom osobom na aplikaciji za upoznavanje pokazuje da je osoba nesumnjivo zainteresovana za vas.

Ali kada flertujete sa nekim uživo, nema nikakvog pokazatelja za "zagarantovano interesovanje," rekla je Sanjongco, prisećajući se trenutka kada nije shvatila da je njen interes uzvraćen dok momak sa kojim je pokušavala da flertuje nije tražio njen Instagram nalog.

"Naša generacija je toliko bila online da kada je reč o razgovoru sa ljudima, to je pomalo zastrašujuće," rekla je Vilijams.

Vilijams je takođe, delom, okrivila pandemiju za nedostatak društvenih veština kod Generacije Z. U to vreme, mnogi mladi su bili prisiljeni da pohađaju časove putem Zoom-a i nisu imali priliku da uspostave veze uživo.

Pripadnici generacije Z možda oklevaju da se izlože, Vilijams kaže da praksa dovodi do savršenstva.

Zapravo, primetila je porast broja mladih koji se prisiljavaju da izađu iz svoje zone komfora, i na događajima koje organizuje, čini se da su "otvoreniji za dolazak na događaje sami."

"Nećete se osloboditi toga dok to jednostavno ne nastavite raditi," rekla je. "Što više to radite, manje je strašno."