filteri close
Objavljeno: 30.01.2023. Image source: Pexels
300x600

Kod žena se javlja čak 10 puta više nego kod muškaraca!

Pod pojmom čuklja, ili stručno hallux valgus, podrazumeva se deformitet stopala kod koga palac "skreće" prema drugom prstu.

"Međutim sam deformitet u stručnom razmatranju je mnogo kompleksniji jer je potrebno uzeti u obzir ne samo odnos sa drugim prstima, već i rotaciju palca oko njegove uzdužne osovine, odnose razmaknutosti među kostima risa stopala uz posledični poremećaj statike stopala. Ovaj deformitet spada među najčešće deformitete stopala čiji nastanak i razvoj može dovesti do estetskih i funkcionalnih smetnji, a može biti ispoljen na jednom ili oba stopala u različitoj meri", objašnjava za portal N1 dr Staša Munitlak, ortopedski hirurg.

Krivci – modni trendovi

Prema rečima dr Munitlaka, porast učestalosti pojave ovog deformiteta u savremenom svetu povezuje se sa određenim modnim trendovima, a prvenstveno se misli na nošenje obuće sa visokom štiklom kod žena kao obuće sa uskim prednjim delom.

Za razliku od nekih plemena u Africi čija kultura ne podrazumeva nošenje obuće i gde je ova vrsta deformiteta skoro nepoznata, pojava halux valgusa je višestruko učestalija u populaciji koja hoda obuvena, navodi on.

Šta je to pad stopala? Šta ga izaziva i kako se leči

"Međutim, nisu samo modni trendovi uzrokom ovog stanja, postoji dokazana nasledna predispozicija za razvoj deformiteta, zatim određena oboljenja pri čemu se prvenstveno misli na sistemska reumatološka oboljenja npr. reumatoidni artritis, giht i sl… Takođe trauma, a naročito loše sanirani prelom određenih kostiju stopala. može dovesti ovog stanja", ističe naš sagovornik.

Faktori koji doprinose pojavi i razvoju su i povećana telesna masa, ostali deformiteti stopala kao što je ravno stopalo, skraćenje Ahilove tetive te brojni drugi, dodaje on i ističe da je ovaj deformitet kod žena i do 10 puta učestaliji nego kod muškaraca.

"Deformitet čuklja spada u progresivne deformitete, što znači da imaju tendenciju da se vremenom pogoršavaju što ih estetski čini upadljivijim, a funkcionalni status pacijenta pogoršava", navodi dr Munitlak.

Lako prepoznavanje deformiteta

On naglašava da je prepoznavanje deformiteta lako i laičkom oku, jer "uredno poređani prsti" gube svoju paralelnost, palac skreće ka drugom prstu.

"Dolazi do pojave koštano hrskavičave kvrge sa unutrašnje strane zgloba palca, a isti predeo je sklon ponavljanim upalama, praćenih crvenilom i bolom. Dalje pogoršanje deformiteta može dovesti do podvlačenja palca pod drugi prst, krivljenja ostalih prstiju po tipu čekićastih prstiju, narušavanja statike stopala sa posledičnim bolom pod tabanskim jastučićima tzv. metatarzalgija", objašnjava on.

Zašto je nega stopala sve bitnija kako nam godine prolaze?

Ističe da je razlog za pacijenta da se javi na pregled uočeni deformitet ili bolnost.

"Preporučuje se da se na pregled javi u fazi blaže izraženog deformiteta, jer tada postoji mogućnost da se tretiraju određena stanja, modifikuju neki modni i životni stilovi i tako uspori progresija", kaže dr Munitlak.

Pregled pacijenta sa ovim deformitetom obuhvata analizu šeme hoda, oblika i stepena deformiteta u opterećenju i bez opterećenja, procenu pokretljivosti zgloba palca, prisustvo bola pri pokretima i prisustvo bolnih tačaka.

"Najčešća i obično dovoljna dijagnostika za procenu stanja je rentgenski snimak stopala u dva pravca. On je ključan za procenu kako stepena deformiteta, tako i odabira načina lečenja i praćenja ishoda, pri čemu se koriste metode merenja različitih uglova među kostima stopala", rekao je on.

Sofisticirane i skupe dijagnostičke metode kao što su skener ili magnetna rezonaca najčešće nisu potrebne, dodaje.

Lečenje

Lečenje podrazumeva neoperativne i operativne metode.

"Neoperativne metode imaju efekta smo kod početnih stadijuma deformiteta i podrazumevaju promenu vrste i oblika obuće (štikla do 2cm, širi prednji deo), zatim nošenje odgovarajućih uložaka za stopalo čime se postiže adekvatna statika i smanjuje mogućnost progresije. Povoljan efekat se može očekivati samo kod početnih deformiteta, ali moram reći, ne garantuje i definitivno rešenje problema", naglašava naš sagovornik.

Takođe, dodaje on, u slučaju postojanja skraćenja Ahilove tetive vežbe istezanja iste se preporučuju.

Poštedite stopala visokih potpetica!

"Određene udlage-ortoze koje ‘vraćaju palac’ u korigovan položaj nisu pokazale da efikasno sprečavaju dalji razvoj deformiteta, već više doprinose smanjenju pritiska između palca i drugog prsta čime se prevenira pojava bolnih žuljeva na mestima dodira", kaže on.

Dr Munitlak ističe da je primena različitih melema, masti i sl. stručno neopravdana jer ne mogu uticati na korekciju ovog deformiteta.

"Operativno lečenje hallux valgusa danas je najizvođenija procedura u hirurgiji stopala. Činjenica da je opisano više od 200 različitih operativnih tehnika govore o važnosti problema, ali i složenosti u odabiru adekvatne metode za hiruršku korekciju.

Hirurško lečenje čuklja spada u takozvanu elektivnu tj. "neurgentnu" vrstu hirurške intervencije. Najčešće se izvodi kao jednodnevna procedura gde pacijent istog dana nakon intervencije odlazi kući.

Progresivan i bolan deformitet treba da su osnovna vodilja u razmatranju hirurgije kao opcije u lečenju ovog stanja. Sama procedura ukoliko je pravilno indikovana i isplanirana je bezbedna i praćena je malim rizicima od hirurških komplikacija, dodaje on.

"Hirurško lečenje se vrši na različitim strukturama stopala, na samom palcu, na zglobu u korena palca između prve kosti donožja i samog prsta, na prvoj kosti donožja, mišićima, zglobnoj kapsuli i tetivama, ali i na drugim kostima stopala shodno stanju deformiteta. Operacija podrazumeva korekciju pozicije sečenjem određenih koštanih struktura tzv osteotomijom, njihovim adekvatnim preorijentisanjem i fiksacijom mesta osteotomije odgovarajućim implantatima, tj. zavrtnjevima i pločicama", navodi on.

Lake vežbe za stopala koje možete raditi kod kuće, a koje mnogo znače

Savremeni implantati napravljeni su od biološki inertnih materijala, a neki su tako konstruisani da njihovo naknadno odstranjenje nije potrebno, ukazuje on.

"Post operativni tok je određen vrstom operativnog zahvata koji pacijentu mora biti jasno i nedvosmisleno objašnjen jer obično podrazumeva zabranu oslonca na prednji deo stopala u trajanju i do osam nedelja. Povratak u punu pokretljivost i funkcionalnost se očekuje nakon 3-4 meseca od operacije", kaže on.

Kod pacijenata postoji dilemu u vezi sa ponovnom pojavom ovog deformiteta i nakon operacije.

"Dobro isplaniran hirurški zahvat, adekvatan odabir metode i precizno izvođenje procedure uz korišćenje odgovarajućeg materijala mogućnost ponovne pojave deformiteta svode na minimum", zaključuje dr Staša Munitlak za portal N1.

Izvor: N1