filteri close
Objavljeno: 03.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Ako ste strastveni vežbač, možete se susresti sa problemom da vam uzimanje antibiotika može umanjiti kasniju motivaciju za vežbanje. 

Iako su antibiotici namenjeni da ubiju bakterijske infekcije, oni takođe mogu poremetiti mikrobiom u vašim crevima. Obično imamo mnoštvo mikroba u našem telu koji podržavaju naš imuni sistem razgrađujući ključne vitamine i aminokiseline dok nas oslobađaju od toksina. Ako nepravilno uzimamo antibiotike, to može poremetiti pravilnu ravnotežu mikroba u našim crevima.

Ovaj poremećaj takođe može uticati na sistem nagrađivanja u našem mozgu. U novoj studiji ispitan je uticaj antibiotika na performanse vežbanja i motivaciju kod miševa. Istraživači su dali 10-dnevnu terapiju antibioticima običnim miševima i miševima koji su dresirani da trče tri puta više od običnih miševa.

Kako motivisati ljude da redovno vežbaju? Nije lako, ali postoje načini

 Obični miševi su trčali nešto brže nakon tretmana, ali su ovi drugi trčali znatno sporije. Obe vrste su trčale kraći vremenski period svakog dana, što ukazuje da je terapija antibioticima uticala na centar za nagrađivanje u mozgu.

Kada su se obe grupe miševa oporavile 12 dana nakon terapije antibioticima, "istrenirani" miševi se nisu vratili na performanse trčanja koje su imali pre tretmana. Studija je zaključila da efekti antibiotika na naš mikrobiom mogu značajno uticati na određene aspekte aerobnih performansi, uključujući motivaciju i ponašanje.

Veza između creva i mozga

Veza creva i mozga može objasniti zašto naše emocije utiču na naš probavni sistem. Kada smo pod stresom, naš mozak može da šalje signale našem gastrointestinalnom traktu, što dovodi do bola ili mučnine. Creva se smatraju "drugim mozgom" jer nervi u našem sistemu za varenje komuniciraju sa našim stvarnim mozgom. Ovi nervi usporavaju ili ubrzavaju varenje kako bismo mogli da odgovorimo na svaku pretnju u našem okruženju.

Nepravilno uzimanje antibiotika može poremetiti vezu creva i mozga. Antibiotici su ključni u lečenju infekcija kao što su streptokoke u grlu, veliki kašalj, infekcije urinarnog trakta i sepsa opasne po život. Ako imate prehladu ili grip, izbegavajte da tražite od lekara antibiotik. Uzimanje antibiotika kada nisu neophodni može dovesti do rezistencije na antibiotike, što vas čini podložnijim infekcijama.