filteri close
Objavljeno: 10.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Polina Tankilevitch
300x600

Bol od išijasa može biti iscrpljujuća. Možda nećete moći da spavate, šetate, vežbate ili stojite duže od nekoliko minuta. 

U zavisnosti od toga gde se stisne išijadični nerv, možda ćete imati bol, utrnulost, slabost mišića i druge simptome koji utiču na lumbalni deo leđa. Ponekad se bol oseća u kukovima, zadnjici, tetivama ili listovima. Ovi problemi se češće javljaju kod ljudi koji imaju prekomernu težinu ili gojaznost, imaju slabe mišiće jezgra ili rade fizički posao. Takođe ste u opasnosti ako imate artritis ili dijabetes.

Suprotno popularnom verovanju, išijas nije bolest, već simptom. U nekim slučajevima, može biti rezultat degenerativne bolesti diska, spinalne stenoze ili sindroma piriformisa. Hernirani ili skliznuti diskovi takođe mogu komprimovati išijadični nerv, uzrokujući bol i nelagodnost. Drugi potencijalni uzrok je auda ekvina, stanje koje može dovesti do inkontinencije bešike ili creva.

Naučite da prepoznate IŠIJAS i da predupredite njegovo javljanje

Dobra strana, bol u nervu išijasa često nestaje sam. Redovne vežbe, fizikalna terapija, akupunktura i joga mogu da ubrzaju oporaval i olakšaju kontrolisanje simptoma. U težim slučajevima, vaš lekar može da vam prepiše lekove protiv bolova, relaksante mišića ili epiduralne injekcije. Određeni dijetetski suplementi takođe mogu pomoći, ali će možda biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da biste otkrili šta vam odgovara. Dobar primer je magnezijum, esencijalni mineral koji podržava funkciju nerava.

Da li treba da uzimate magnezijum kada se javi bol od išijasa?

Magnezijum igra ključnu ulogu u preko 300 enzimskih reakcija uključenih u funkciju mišića i nerava, metabolizam, sintezu proteina i druge biohemijske procese. Oko 60% toga se skladišti u kostima. Klinički dokazi sugerišu da suplementi magnezijuma mogu ublažiti bol u nervima i opustiti mišiće. Efekti su bolji kada se magnezijum prima intravenozno.

Iako ovaj mineral reguliše nervni sistem,još uvek nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili njegovu efikasnost u lečenju bolova od išijasa. Studija iz 2011. godine je otkrila da ishrane sa visokim sadržajem magnezijuma poboljšava neurološke funkcije i smanjuje upalu kod miševa. Štaviše, ovaj nutrijent je povećao regeneraciju nerava kod životinja sa išijasom. Druge studije pokazuju da magnezijum može koristiti onima sa povredama perifernih nerava zbog svojih antiinflamatornih efekata, prema pregledu iz 2021. godine. Međutim, ovi nalazi su zasnovani na istraživanju na životinjama i možda se ne odnose na ljude.

Do sada znamo da magnezijum može poboljšati zdravlje nerava i smanjiti upalu. Nažalost, to nije lek za bol kod išijasa. I dalje će vam biti potrebna fizikalna terapija, lekovi i drugi konvencionalni tretmani lečenja, čak i ako uzimate dnevni dodatak magnezijuma. U korišćenju magnezijum pridržavajte se preporučenih doza. Velike doze mogu dovesti do dijareje, a višak se izlučuje urinom.