filteri close
Objavljeno: 05.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Daria Shevtsova
300x600

Lako je dehidrirati – jednog dana se osećamo puni energije, a sledećeg letargično i manje poletno. 

Do dehidracije može doći kada smo previše zauzeti i zaboravljamo da unosimo tečnost, nemamo dovoljno vode pri ruci, kada se znojimo, povraćamo ili imamo dijareju. 

Voda čini oko 75% našeg tela, zato je važno da održavamo nivo hidratacije. Iako možemo da dobijemo hidrataciju iz hrane sa visokim sadržajem vode poput voća i povrća, takođe moramo da budemo sigurni da konzumiramo puno tečnosti. Kada ne unosimo dovoljno vode ili gubimo previše, možemo početi da osećamo žeđ, manje mokrimo i imamo tamniji urin. 

16 potencijalnih uzroka umora i glavobolje

Ako dehidracija napreduje, možemo da osetimo glavobolju, suva usta, vrtoglavicu, letargiju i slabost. Ako se izgubi 10-15% vode u telu, dolazi do teške dehidracije koja postaje opasnija, sa simptomima koji uključuju nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, groznicu, delirijum, pa čak i nesvesticu.

Iako bi unos vode trebalo da bude individualizovan, preporučuje se da muškarci piju oko 15 šoljica vode dnevno, a žene oko 11. Ali kako možemo osigurati da ostanemo hidrirani dok spavamo? 

Možda ste već dehidrirani

Način na koji spavamo može uticati i na nivoe hidratacije. Studija iz 2006. je pokazala da su oni koji dišu na usta dok spavaju izgubili 42% više telesnih tečnosti od onih koji dišu na nos. Zdravstveni stručnjaci sugerišu da niži nivoi hidratacije dok spavamo verovatno neće izazvati ozbiljne posledice kao što je kognitivno oštećenje, ali ipak vredi obratiti pažnju na to.  

Sve faze dehidratacije - simptomi i prva pomoć

Dehidracija je i dalje zabrinjava stručnjake jer većina ljudi uopšte nije adekvatno hidrirana. Ako osećate žeđ, verovatno ste već dehidrirani.

Iznenađujuće, dehidracija bi zapravo mogla biti povezana sa nedostatkom sna, prema studiji iz 2019. godine. Studija je pokazala da su oni koji su spavali samo šest sati tokom noći imali znatno veći nivo dehidracije od onih koji su spavali osam sati.