filteri close
Objavljeno: 13.10.2020. Image source: Pixabay/Jill Wellington
300x600

Istraživanje otkrilo vezu između nivoa testosterona i ljute hrane

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona testosterona vole začinjena jela, saopštili su francuski naučnici u najnovijoj studiji nazvanoj "Neki to vole vruće!".

Grupa od 114 muškaraca od 18 godina do 44 godine iz francuskog grada Grenobla učestvovala je u naučnom eksperimentu degustacije jela.

Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu.

"Zeleno blago" za lakši i lepši ljubavni život

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona su više dodavali bibera, ljute papričice i pikantnog sosa od ostalih, s normalnim nivoom testosterona.

Naučnici smatraju da su rezultati eksperimenta pokazali vezu između nivoa testosterona i naklonosti muškarca prema začinjenim jelima.

Gojazni mladi muškarci imaju povećan rizik od smrti

Prema njihovim rečima, do sada nije sprovedena studija na tu temu, već se nivo muškog hormona povezivao sa seksualnim aktivnostima i ponašanjem muškaraca.

Autor studije Loran Beg izjavio je da je o testosteronu napisano više od 85.000 naučnih radova koji se zasnivaju na stavu američkog naučnika Džejmsa Dabsa da višak muškog hormona čini muškarca "herojem, mangupom i ljubavnikom".

Muškarci moraju ranije da počnu sa redovnim vežbama da bi sačuvali telo

"Moguće je da redovno konzumiranje pikantnih jela utiče na povećanje nivoa testosterona, što je do sada dokazano na glodarima", dodao je Beg.

Najnovija studija objavljena je u naučnom časopisu Psychology and behavior.