filteri close
Objavljeno: 30.09.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako dojenje doprinosi fizičkom i emotivnom razvoju bebe i majke, a istovremeno koristi i porodici i društvu

Nacionalna nedelja promocije dojenja, koja se u našoj zemlji obeležava svake 40. nedelje u godini, podseća nas na neprocenjive koristi dojenja. Ova nedelja se obeležava u 40. nedelji u godini, što je simbolično, jer toliko traje trudnoća. Ovo je prilika da se podigne svest o važnosti dojenja, ne samo za bebu, već i za majku, a koristi koje dojenje pruža su višestruke – fiziološke, psihološke, ali i ekonomske.

Majčino mleko je savršena hrana za novorođenče – sadrži sve neophodne hranljive materije u tačnoj meri, prilagođene potrebama bebine dobi i razvoja. Dojenje jača imunitet bebe, smanjuje rizik od infekcija i bolesti, poput respiratornih infekcija, upale uha i proliva. Studije pokazuju da deca koja su dojena imaju manji rizik od razvoja hroničnih bolesti kasnije u životu, poput dijabetesa tipa 2 i gojaznosti.

Za majke, dojenje ima i fiziološke prednosti – pomaže bržem vraćanju organizma u prvobitno stanje nakon porođaja, smanjuje rizik od postporođajnog krvarenja, a dugoročno smanjuje rizik od raka dojke i jajnika. Dojenje, takođe, pomaže u bržem vraćanju telesne težine nakon trudnoće, što dodatno doprinosi oporavku majke.

Važne životne lekcije koje roditelji mogu da nauče decu

Pored fizioloških benefita, dojenje igra ključnu ulogu u emocionalnom povezivanju majke i deteta. Oksitocin, poznat kao "hormon ljubavi", oslobađa se tokom dojenja, čime se jača emocionalna veza između majke i bebe. Taj proces doprinosi stvaranju osećaja bliskosti, poverenja i sigurnosti kod bebe, što je važno za njen emocionalni razvoj.

Za majke, dojenje može doprineti smanjenju postporođajne depresije i anksioznosti, jer bliskost sa bebom pomaže u smirivanju stresa i anksioznosti. Osim toga, osećaj postignuća i zadovoljstva, koji dolazi s uspešnim dojenjem, pozitivno utiče na majčino samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Dojenje je takođe ekonomski isplativo – majčino mleko je besplatno, za razliku od adaptiranih formula, koje zahtevaju značajna sredstva. Ove uštede se ne odražavaju samo na porodice, već i na zdravstveni sistem. Bebe koje su dojene ređe posećuju lekara i manje su sklone bolestima, što znači manji pritisak na zdravstvene ustanove i manje troškova za lečenje.

Muzika smanjuje bol kod novorođenčadi, može biti korisno i kasnije u životu

Ekološki, dojenje doprinosi smanjenju otpada – nema upotrebe plastike, pakovanja i bočica, niti stvaranja otpada u obliku neiskorišćenih formula. Na ovaj način, dojenje pomaže očuvanju životne sredine.

Podrška majkama ključna za uspešno dojenje

Jedan od ciljeva Nacionalne nedelje promocije dojenja je i pružanje podrške majkama, posebno onima koje se suočavaju sa izazovima. Podrška od strane porodice, prijatelja i društva od suštinskog je značaja za uspešno dojenje. Svaka majka zaslužuje razumevanje i pomoć, bez osude ili stvaranja pritiska. Na nama je da stvorimo okruženje u kojem se majke osećaju sigurno i podržano.

Dojenje je mnogo više od jednostavnog hranjenja – to je fiziološki i emocionalni temelj za zdravo dete, snažna veza majke i bebe, i način da se doprinese očuvanju planete. Uzimajući u obzir sve njegove prednosti, od ekonomskih, preko ekoloških, do fizioloških i psiholoških, jasno je da dojenje predstavlja ključnu komponentu zdravog početka života svakog deteta.