filteri close
Objavljeno: 28.10.2023. Image source: Foto: Pixabay/blankita_ua
300x600

Najnovije istraživanje je donelo rezultate

Sviranje kompozicija poput Mocartovih uspavanki može olakšati bol beba tokom medicinskih postupaka, ukazuju studije.

Procesi poput uboda za uzimanje krvi ili injekcija koji se obično sprovode kod novorođenčadi mogu biti neugodni za mališane i njihove roditelje. 

Iako su neki tvrdili da bebe nemaju dovoljno razvijen mozak da stvarno osete bol, najnovija istraživanja pokazuju da njihova percepcija bola nije mnogo drugačija od odraslih.

Šta je APGAR test?

Vođa studije, Dr Saminatan Anbalagan, stručnjak za neonatologiju i perinatologiju u Univerzitetskoj bolnici "Thomas Jefferson" u Filadelfiji objasnio je rezultate.

"Naučna istraživanja su takođe otkrila da ranije iskustvo bola može uticati na reakcije na bol u kasnijim fazama života, i dovesti do različitih dugoročnih negativnih posledica. Zato je razvijanje jednostavnog i efikasnog metoda za ublažavanje bola kod novorođenčadi od suštinskog značaja."

Istraživački tim je analizirao nivoe bola kod 100 novorođenčadi podvrgnutih rutinskom testiranju krvi.

Kako da znate da bebu treba da odvete kod lekara?

Svim mališanima je dodeljena mala doza šećernog rastvora dva minuta pre intervencije, dok je grupi od 54 beba puštena Mocartova instrumentalna muzika. Istraživači koji su nosili slušalice za otklanjanje buke procenjivali su bol na skali sa maksimalnim rezultatom od 7.

Studija je otkrila da je intenzitet bola znatno niži kod beba koje su slušale muziku.

"Muzika je jednostavan, ponovljiv i ekonomičan način za smanjenje bola kod novorođenčadi. Preporučujemo da se u budućim istraživanjima razmatraju i drugi pristupi, kao što je korišćenje snimaka roditeljskog glasa", kaže dr Anbalagan.

Sjajna vest - uveden obavezan skrining na SMA o trošku države

Ranija istraživanja su pokazala da pričanje majki može smanjiti bol kod prevremeno rođenih beba i povećati nivoe oksitocina.

"Roditeljska saradnja u neonatalnoj nezi je potcenjena", dodaje Anbalagan.

Rebeka Slejter, ekspert za pedijatriju sa Univerziteta u Oksfordu, izjavila je da je iznalaženje najefikasnijih metoda za utešavanje beba tokom bolnih intervencija iznimno bitno: "Ovo istraživanje sugeriše da zvučna stimulacija pomoću muzike može smanjiti osećaj bola. Metode utehe poput slušanja muzike treba razmatrati kada su bebe podvrgnute rutinskim kliničkim postupcima."