filteri close
Objavljeno: 12.11.2022. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Mešovita koža deli niz karakteristika suve i masne kože. 

Obično se pojavljuje perutanje ili suvu kožu na obrazima i masnoća i sjaj na drugim delovima lica, posebno na T zoni. T zona je područje lica koje se sastoji od čela, nosa i brade. Takođe je uobičajeno da ljudi sa mešovitom kožom imaju prilično velike pore i masnu T zonu. 

Još jedan znak mešovite kože je perut — stanje koje uzrokuje da se koža ljušti sa vašeg vlasišta i lica. Iako perut sama po sebi obično nije pokazatelj mešovite kože, ako imate perut uz pojavu akni, to je znak da možda imate mešovitu kožu. Iako genetika igra značajnu ulogu u određivanju tipa kože, na nju mogu uticati i faktori životne sredine i hormoni.

Koji su najbolji proizvodi i tretmani za mešovitu kožu?

Ako imate mešovitu kožu, preporučuje se korišćenje proizvoda za negu kože koji mogu temeljno da očiste i pravilno hidriraju kožu na licu. Najbolji proizvodi za mešovitu kožu uključuju nežne pene za čišćenje, vitaminske serume i hidratantne kreme. Umirujuće sredstva za čišćenje lica mogu pomoći da se isperu nečistoće bez uklanjanja prirodnog ulja, pa čak i da pomognu u smanjenju crvenila. Osim toga, serumi za lice koji sadrže vitamine C i E mogu vam pomoći da posvetlite kožu i poboljšate njen izgled. 

10 namirnica koje više i od šminke pomažu da vaša koža zablista

Hidratantne kreme prepune moćnih peptida, vitamina i antioksidanata mogu pomoći u hidrataciji vaše kože i odlaganju ili smanjenju efekata starenja. Takođe je važno da nosite kremu za sunčanje da biste zaštitili kožu od oštećenja od sunca. Međutim, pored proizvoda kupljenih u prodavnici, postoje i neki tretmani koji mogu pomoći da se poboljša kvalitet vaše kože. Za mešovitu kožu preporučuje se Hydrafacial tretman koji služi da ukloni mrtve ćelije kože i odstrani nečistoće dok istovremeno hidriraja kožu. Hemijski piling je još jedna odlična opcija za piling i poboljšanje promene boje i teksture.

Koje proizvode treba izbegavati?

Trebalo bi da se klonite bilo kakvih proizvoda koji mogu dodatno iritirati vašu kožu. Izbegavajte proizvode sa prekomernim iritantima ili mirisima, kao I proizvode koji sadrže alkohol, koji može da isuši i pogorša stanje kože. Kao posledicu toga, masni delovi proizvode višak ulja, a suva područja se povećavaju, što dovodi do izbijanja bubuljica.

PRIRODNA NEGA KOŽE - 6 jednostavnih maski za lice od kojih će vam koža sijati

Kako se ispostavilo, mirisi su zapravo jedan od vodećih uzroka kontaktnog dermatitisa, koji može uzrokovati da vaša koža izgleda crveno i upaljeno. Mirisi takođe mogu da pogoršaju i druga hronična stanja kože, kao što su ekcem i psorijaza, zbog isparljivih hemikalija koje se koriste za njihovu proizvodnju. Alkohol, s druge strane, može biti veoma isušujući i iritantan i može oštetiti prirodnu barijeru vaše kože. Obično se nalazi u proizvodima poput tonera, sapuna i sredstava za čišćenje, alkohol otežava vašoj koži da zadrži vlagu.

Koja je najbolja rutina za negu mešovite kože?

Pored korišćenja proizvoda za negu mešovitr kože, važno je uspostaviti redovnu rutinu nege kože kako biste pomogli da vaša koža ostane hidrirana i bez viška masnoće. Očistite lice ujutru da biste isprali nečistoće koje su se nakupile preko noći. Možete koristiti i tonik bez alkohola da biste uklonili ostatke ulja koje vaše sredstvo za čišćenje nije uklonilo. 

Nakon ovoga, sledeći korak je hidratacija. Nakon hidratantne kreme, nanesite kremu za sunčanje sa SPF od 30 ili više tokom cele godine. Obavezno ponovite ove korake i pre spavanja. Kožu nežno pilingirate jednom nedeljno kako biste otpušili pore i uklonili sve mrtve ćelije. Upotreba retinoida može pomoći u postizanju istih rezultata.