filteri close
Objavljeno: 09.01.2024. Image source: Foto: Medik
300x600

Čvrsto se odlučili da se zdravo hranite, a prijatelji vas zovu u restoran. Ovu hranu treba da izbegavate:

Omlet od šunke i sira

Broj: približno 512 kalorija, 37 grama masti, 1.277 miligrama soli

Ova osnovna namirnica za doručak sadrži mnogo proteina, ali polovinu vaših ukupnih dnevnih potreba za mastima i natrijumom. To ne uključuje dodavanje pomfrita ili domaćeg pomfrita. Ako zaista želite omlet, napravite manji sa jednim ili dva cela jajeta i dodajte malo tosta  i voća.

Vafli

Broj: približno 1.012 kalorija, 54 grama masti, 

Ova hrskavo-slatka kombinacija može biti poslastica za vaše nepce, ali sa mnogo, mnogo kalorija. Sadrži i 24 grama šećera, zahvaljujući sirupu i puteru. 

Dupli čizburger sa slaninom

Broj: približno 858 kalorija, 50 grama masti, 1.764 miligrama soli

Planirajte da hodate skoro 4 sata ako želite da iskoristite kalorije koje ćete dobiti ovim užitkom. Pored toga, ovaj obrok lako dostiže vašu dnevnu granicu od 20 grama zasićenih masti. Da biste smanjili kalorije, razmislite o vegetarijanskim pljeskavicama, ćurećim pljeskavicama ili piletini na žaru umesto govedine ili pitajte da li se može poslužiti u omotu od zelene salate umesto lepinje.

Svinjska rebra u sosu

Broj: približno 1.240 kalorija, 83 grama masti, 2.270 miligrama soli

Ovde ima 90 grama proteina, ali ćete potrošiti celu dnevnu količinu masti pre nego što dodate dodatni sos, a kamoli prilog. Ako zaista žudite za svinjetinom, naručite umesto toga rezane svinjske kotlete. 

Piletina Alfredo

Broj: približno 1.191 kalorija, 81 gram masti, 940 miligramasoli

Kako nešto sa piletinom može imati toliko kalorija i više od dva puta više od zasićenih masti koje bi trebalo da imate tokom dana? Lako. Fetučini, puter, teška pavlaka i parmezan stavite na vrh. Umesto toga, odlučite se za pileći cacciatore sa lukom, začinskim biljem, paradajzom i paprikom. I dalje ćete uživati u tom italijanskom iskustvu bez uništavanja broja kalorija.

Kako se oporaviti posle praznika?

Juneća Chimichangas

Broj: (jedna velika) Približno 742 kalorije, 34 grama masti, 736 miligrama soli

Ova tortilja od brašna prepuna mlevene govedine, prženog pasulja, paradajza, paprike, luka i belog luka se savija i prži. Kada dodate ulje, već ste na pola puta do preporučene dnevne masti. Probajte činiju za burito sa crnim ili pinto pasuljem kao zdravijom alternativom.

Pad Thai

Broj: približno 838 kalorija, 45 grama masti, 1.301 miligrama soli

Ova namirnica za poneti izgleda zdrava. Ali ulje, puter, rezanci, jaja i kikiriki guraju ovo jelo do onih ogromnih ukupnih masnoća i natrijuma. 

Jedite zdravije: izaberite zdravije priloge

Samo zato što jelo dolazi sa pomfritom ili čipsom,ne znači da je to jedini izbor. Ne oklevajte da proverite meni (ili pitajte svog konobara) za zdravije zamene. Mnogi restorani sada navode broj kalorija za svaku stavku, tako da uzmite u obzir ceo obrok, a ne samo glavno jelo.

Jedite zdravije: nabavite To-Go kutiju

Porcije postaju sve veće i veće, što znači više od svega, uključujući kalorije, masti i natrijum. Ne morate da čistite tanjir. Umesto toga, sačuvajte polovinu svog jela za poneti kući. Unećete manje kalorija i dobiti dva obroka po ceni jednog.

Jedite zdravije:izaberite salatu ili supu

Mala salata ili šoljica supe su bolja za vas od masnog, sirastog predjela. Ali pazite na skrivene kalorije, posebno u nekim prelivima za salatu. I čuvajte se dodavanja soli u neke supe.


Dry January (suvi januar): mesec bez alkohola?