filteri close
Objavljeno: 06.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Oni se suočavaju sa brojnim problemima u životu 

Narcisoidni roditelj je osoba pogođena narcisoidnim poremećajem ličnosti. Ovi roditelji često poseduju prekomernu i posesivnu bliskost prema svojoj deci i osećaju se ugroženo kako njihova deca postaju nezavisnija.

Roditeljstvo utemeljeno na narcisizmu može ozbiljno uticati na psihološki razvoj dece, jer utiče na njihovo razmišljanje i emocionalni, etički i društveni razvoj.

Karakteristike narcisoidnih roditelja

Sigmund Frojd je koristio termin "narcizam" kako bi opisao ponašanja kao što su preuveličavanje vlastite vrednosti, strah od gubitka naklonosti drugih i strah od neuspeha.

Narcisoidni roditelji često teže kontroli nad svojom decom, koju vide kao produžetak sebe.

Depresija nekad nije očigledna, nego se krije iza naizgled nepovezanih simptoma

Deca ovakvih roditelja često ne pamte momente kada su se osećala voljeno i cenjeno zbog onoga što zaista jesu. Umesto toga, njihovo iskustvo ljubavi i priznanja povezuju s usklađivanjem s zahtevima narcisoidnog roditelja.

Deca narcisoidnih roditelja

Deca koja odrastaju u takvim uslovima često su ili žrtve ili postaju zlostavljači, sa niskim samopouzdanjem i problemima u međuljudskim odnosima. Ova deca mogu razviti lažni identitet kako bi zaštitila svoje pravo ja, što može dovesti do poteškoća u kasnijem životu, uključujući identitetske krize i poteškoće u izražavanju sebe.

Psihološki uticaj

Istraživanja pokazuju da deca narcisoidnih roditelja u odrasloj dobi često imaju više stopa depresije i niže samopouzdanje. Ova deca često se osećaju izgubljeno i ne prepoznaju sebe kao individue, već gube kontakt s onim što zaista jesu.

Uticaj vežbanja na mentalno zdravlje: Kako telo pokreće um

Roditeljstvo utemeljeno na narcisizmu je ozbiljan problem koji može imati dugoročne posledice na emocionalni i psihološki razvoj deteta. Razumevanje ovih dinamika može pomoći stručnjacima, porodicama i pojedincima da pruže bolju podršku i pomoć onima koji se bore s ovim izazovima.

Odrastati uz narcisističke roditelje je veliki, veliki problem, ali nije nerešiv. Uz stručnu pomoć, želju da se bude bolje i vredan rad, i to se može prevazići. Nažalost, roditelji su često izvan okvira promena. Odrasli ljudi koja su sazrevala u okruženju narcisističkih roditelja moraju da shvate da treba da pomognu sebi, a ne da menjaju roditelje, jer je to često prosto nemoguće.