filteri close
Objavljeno: 27.07.2023. Image source: Pixabay/Christian Northe
300x600

Kako kaže drevna izreka - u zdravom telu, zdrav duh

U poslednjih nekoliko decenija, značaj fizičke aktivnosti u održavanju fizičkog zdravlja je široko prepoznat. 

Često se, međutim, zaboravlja koliko vežbanje igra ključnu ulogu u održavanju našeg mentalnog zdravlja.

Vežbanje nije samo stvar sagorevanja kalorija ili izgradnje mišića. To je, iznad svega, aktivnost koja pozitivno utiče na naš mozak. Fizička aktivnost oslobađa endorfine, hemijske supstance u mozgu koje deluju kao prirodni analgetici i poboljšavaju naš osećaj zadovoljstva. Ovi "hormoni sreće" mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti, poboljšavajući naše raspoloženje i unapređujući našu sposobnost da se nosimo sa stresom.

Pored endorfina, vežbanje takođe povećava proizvodnju drugih neurotransmitera poput serotonina i dopamina, koji su ključni za regulaciju raspoloženja i osećaja zadovoljstva.

Ukratko - redovna fizička aktivnost može da nas učini srećnijima, zadovoljnijima i opuštenijima.

Igra kao terapija: Kako ples može da ublaži postporođajnu depresiju

Studije su pokazale da redovno vežbanje može pomoći u smanjenju simptoma mentalnih zdravstvenih problema poput depresije i anksioznosti. Neki stručnjaci čak sugerišu da vežbanje može biti jednako efikasno kao lekovi za lečenje blagih do umerenih oblika ovih stanja.

Ovde je važno naglasiti da ne treba vi lično da određujete koliko su teški oblici tih stanja, već da to odredite u konsultaciji sa svojim psihijatrom. Važno je napomenuti da se umereni i teži oblici depresije i anksioznosti leče uz stručnu pomoć i da nikako ne treba misliti da će svakodnevno rađenje sklekova dati isti rezultat kao rad sa stručnim licem

Ali, svakako će pomoći pri terapiji.

Osim toga, fizička aktivnost takođe može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna, što je od vitalnog značaja za održavanje dobrog mentalnog zdravlja. Redovno vežbanje podstiče dublje faze sna, što omogućava telu i umu da se bolje oporave i regenerišu.

Sve više ljudi u Srbiji ima ovaj mentalni problem - prepoznajte ga na vreme i reagujte

Vežbanje nije samo dobar osećaj u trenutku, već je reč o dugoročnim blagodetima za mentalno zdravlje. Redovna fizička aktivnost može pomoći u povećanju samopouzdanja, poboljšanju memorije i koncentracije, kao i smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti koje mogu uticati na mentalno zdravlje.

Bitno je zapamtiti da nije svaka aktivnost za svakoga. Ključ je pronalaženje forme vežbanja koja vam najviše prija i koju ćete redovno praktikovati. To može biti hodanje, trčanje, vožnja bicikla, ples, joga, plivanje ili bilo koja druga aktivnost koja vam donosi zadovoljstvo.

Zato, pronađite vreme u svom dnevnom rasporedu i uključite vežbanje kao deo svoje svakodnevne rutine. Vaše telo i vaš um će vam biti zahvalni. Jer, na kraju krajeva, vežbanje nije samo pitanje toga kako izgledamo, već i kako se osećamo. I baš kao što brinemo o našem telu, moramo se potruditi i da brinemo o našem umu.