filteri close
Objavljeno: 22.07.2023. Image source: Pexels
300x600

Nekad ga je teško "uhvatiti", ali je stručna pomoć ključna

Bipolarni poremećaj, u prethodnom periodu poznat kao manično-depresivna bolest ili manična depresija, predstavlja psihički poremećaj koji uzrokuje nestandardne promene u raspoloženju, naletima energije, fluktuacije u stepenu aktivnosti, koncentraciji i kapacitetu za izvršavanje svakodnevnih obaveza.

Očigledno je da sve veći broj građana Srbije pati od ovog zdravstvenog problema, stoga je korisno biti upućen u simptome i metode lečenja.

Bipolarni poremećaj tip 1

Bipolarni poremećaj tip 1 karakteriše se maničnim epizodama koje traju najmanje sedam dana ili maničnim simptomima koji su toliko intenzivni da osoba zahteva hitnu bolničku pomoć.

Kako se nositi sa neizvesnošću bipolarnih epizoda?

Obično se manifestuju i depresivne epizode, koje u najvećem broju slučajeva traju najmanje dve nedelje, prema informacijama sa sajta nih.gov.

Bipolarni poremećaj tip 2

Bipolarni poremećaj tip 2 je oblik mentalnog oboljenja, sličan tipu 1, gde se raspoloženje s vremenom menja od pozitivnog ka negativnom.

Ipak, kod bipolarnog poremećaja tip 2, raspoloženje koje "daje podsticaj" nikada ne dostiže punu maniju (euforiju).

Razlika između unipolarne i bipolarne depresije

Unipolarna i bipolarna depresija imaju slične simptome, ali i tri ključne razlike: prvo, bipolarna depresija je više epizodična nego unipolarna, potom, bipolarna depresija može evoluirati u maniju i treće - zbog rizika od manije, terapija bipolarnoj depresiji se razlikuje od terapije unipolarnoj depresiji.

Bipolarni temperament

Individue sa bipolarnim poremećajem proživljavaju kako epizode duboke depresije, tako i epizode manije – neograničene radosti, uzbuđenja ili sreće, ogromne energije, smanjene potrebe za snom.

Kolika je verovatnoća da tokom života doživite psihozu?

Doživljaj bipolarnosti je jedinstven i ličan. Ne postoje dve individue koje imaju potpuno identično iskustvo, prema podacima sa sajta mentalhealth.co.uk.

Bipolarni poremećaj kod dece

Bipolarni poremećaj je moguć i kod dece. Najčešće se dijagnostikuje kod starije dece i adolescenata, ali bipolarni poremećaj se može manifestovati kod dece bilo koje starosne dobi.

Kao i kod odraslih, bipolarni poremećaj kod dece može da prouzrokuje promene raspoloženja od velike hiperaktivnosti ili euforije (manije) do pada, odnosno duboke depresije.

Simptomi bipolarnog poremećaja

Određujući simptom bipolarnog poremećaja tip 1 je manična epizoda koja traje najmanje nedelju dana, dok osobe sa bipolarnim poremećajem tip 2 doživljavaju hipomanične epizode.

Ali mnogi ljudi sa bipolarnim poremećajem doživljavaju i manične i depresivne epizode. Ova promenljiva stanja raspoloženja ne prate uvek određeni obrazac, a depresija ne prati uvek manične faze.

Šta je posttraumatski stresni poremećaj? Kako ga razlikovati od "običnih" emocija?

Osoba takođe može doživeti isto raspoloženje više puta – sa periodima umerenog uobičajenog, normalnog ponašanja između – pre nego što doživi suprotno raspoloženje.

Promene raspoloženja kod bipolarnog poremećaja mogu se dešavati tokom nekoliko nedelja, meseci, a ponekad čak i godina.

Bitan aspekt promena raspoloženja je da one odstupaju od vašeg uobičajenog i da se promena raspoloženja održava dugo vremena. To može biti više dana ili nedelja u slučaju manije i više nedelja ili meseci u slučaju depresije.

Intenzitet depresivnih i maničnih faza može se razlikovati od osobe do osobe i kod iste osobe u različitim periodima.

Da li je bipolarni poremećaj izlečiv?

Kratak odgovor – ne.

Naučnici do sada nisu identifikovali pravi uzrok bipolarnog poremećaja niti pronašli lek. Međutim, iako za bipolarni poremećaj ne postoji lek, osobe sa ovim stanjem mogu doživeti duge periode bez simptoma.

Uz kontinuirano lečenje i samokontrolu, osobe sa bipolarnim poremećajem mogu da održe stabilno raspoloženje duži vremenski period.

Tokom oporavka oni mogu doživeti malo ili nimalo simptoma. Iako je oporavak moguć za neke osobe sa bipolarnim poremećajem, drugi možda neće postići oporavak.

Ako se simptomi nastave uprkos terapiji, vrlo je važno nastaviti potragu za rešenjem. Promene raspoloženja koje se ponavljaju su uobičajene za mnoge osobe sa ovim stanjem.

Izvor: N1, Nova