filteri close
Objavljeno: 09.12.2019. Image source: Pixabay/Gerd Altmann
300x600

Novi materijal ima svojstva koja ga mogu činiti zamenom ne samo za kožu, već i za mišiće, pa i kosti

Naučna fantastika prošlosti sve češće postaje realnost današnjosti. Poslednji prilog za tu tezu stiže sa Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU), čiji je tim razvio materijal nalik želeu koji ima mnoga svojstva živog tkiva.

Ova forma hidrogela ne samo da se sama leči, već je i veoma snažna i može da menja oblik, što znači da može da imitira kožu, ligamente, ali i kosti.

Verovatno se pitate šta je „hidrogel“. Ako je tako, to je trodimenzionalna polimerska struktura, koja je naglašeno hidrofilna, zbog čega može da sastoji od 90 odsto vode. Do danas se koristila kao „skela“ za bioinženjering, zatim kao samonavodnjavajući zavoj za rane, kontaktna sočiva, ovlaživanje tla, kao i prostetičke udove.

Redovno pranje zuba čuva zdravlje srca

Ali, naučnike posebno zanima jedna osobina hidrogela, a to je kako oni mogu da imitiraju živa tkiva – ne samo u smislu statičkih svojstava već i zato što kad su stimulisana, mogu da menjaju masu.

Za studiju ANU istražvački tim je predstavio dimaničke hemijske veze koje omogućavaju želeu da leči sam sebe kao koža, ali i da služi kao veštački mišić.

ANU navodi da materijali na kojima je zasnovan novi žele mogu da pronađu primenu u sledećoj generaciji mekanih robota. Osim toga, hidrogel može da se koristi kao mastilo za 3D štampače i mogao bi da se poveća da donese naprednije medicinske implante, ali i mekane robote koji bi mogli da plivaju.

Roditelji, vodite svoju decu na sport, jer se opet pokazalo da bolje uče ako su aktivni

„Uz posebnu hemiju koju smo napravili u hidrogelu, on može da zaceli sam sebe kada se razbije, baš kao i ljudska koža. Hidrogelovi su obično slabi, ali naš materijal je toliko jak da bi lako mogao da podiže teške objekte i menja oblik, baš kao što rade i ljudski mišići. To sve čini naš hidrogel odgovarajućim za veštačke mišiće u onome što zovemo mekana robotika. Sposobnosti našeg hidrogela da se zaceljuje, kao i njegova fleksibilnost i snaga čine ga idealnim materijalom za prenosivu tehnologiju, kao i razne druge biomedicinske uređaje“, naveo je tim.

Sve ovo, naravno, ne znači da je doba savršenih veštačkih udova, mišića i kože pred nama, ali da smo na pravom putu kao vrsta što se tiče biomedicine – jesmo.