filteri close
Objavljeno: 30.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/jackmac34
300x600

Ukoliko ljuštite jabuku pre jela, pravite veliku grešku.

Odbacujući njenu koru, lišavate se čak 75 odsto dijetalnih vlakana.

Ljuska ove voćke, dostupne tokom cele godine, sadrži najviše korisnih fitohemikalija za koje se veruje da postižu efekat, "jabuka na dan - doktor sve dalje", tvrde američki naučnici.
Takođe su identifikovali i specifične fitohemikalije, odgovorne za antikancerogene efekte na ćelijama jetre, pluća i debelog creva.
Kvercetin u kori jabuke takođe štiti moždane ćelije od oštećenja i sprečava gubitak pamćenja. Takođe, ovaj sastojak povećava koncentraciju. Ovo je jedna od najboljih zdravstvenih prednosti kore jabuke.
Kora jabuke reguliše nivo šećera u krvi. Antioksidanti u kori jabuke smanjuju aktivnost enzima koji prodiru kroz skrob u šećere, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.
Lekovita svojstva kore od jabuke smanjuju rizik od katarakte.
Kora jabuke sprečava propadanje zuba i nastanak karijesa. Ukoliko jabuku jedete zajedno sa korom vaši zubi će postati beli i zdravi povećanjem lučenje pljuvačke u ustima.

Nije zgoreg ponavljati: jabuka dnevno je fantastična za zdravlje!