filteri close
Objavljeno: 09.08.2024. Image source: Medik
300x600

Otkrijte kako vam stopala i noge mogu otkriti ozbiljne probleme s jetrom i zašto ne smete zanemariti noćne tegobe

Jetra je vitalni organ u ljudskom telu koji obavlja mnoge važne funkcije, uključujući detoksikaciju, stvaranje proteina i varenje.

Zapaljenje ovog organa naziva se hepatitis i predstavlja ozbiljno zdravstveno stanje.

Uzroci hepatitisa su različiti - od virusnih infekcija, preko prekomerne upotrebe alkohola, do uzimanja određenih lekova i autoimunih oboljenja.

Hepatitis se javlja u dva oblika: akutnom i hroničnom. Akutni hepatitis je iznenadno i kratkotrajno zapaljenje jetre koje može biti ozbiljno i prerasti u hronični oblik.

Zeleni čaj i jetra - Da li je omiljeno piće zapravo skrivena opasnost?

Smatra se da je hepatitis hroničan ako upala jetre traje duže od pola godine.

Pored dobro poznatih simptoma poput žutice i bolova u stomaku, hepatitis može izazvati i manje poznate znakove koji se javljaju na nogama i stopalima, posebno tokom noći.

Među njima su oticanje nogu i stopala zbog poremećene regulacije tečnosti u telu. Neobičan bol i nelagodnost u ovim delovima tela takođe mogu ukazivati na hepatitis. Intenzitet bola varira od blagog do jakog.

Hepatitis može prouzrokovati promene na koži nogu i stopala, uključujući tamnjenje ili žutilo zbog poremećene funkcije jetre. Noćni grčevi u nogama su još jedan znak koji se povezuje sa hepatitisom, a nastaju zbog poremećene ravnoteže elektrolita u organizmu.

Ishrana koja pomaže vašoj jetri

Sindrom nemirnih nogu, koji se manifestuje kao nekontrolisana potreba za pomeranjem nogu praćena nelagodom, takođe može biti povezan sa hepatitisom.

Da bi se sprečio hepatitis, važno je održavati dobru higijenu i izbegavati rizična ponašanja poput nezaštićenih seksualnih odnosa. Preventivne mere i vakcinacija značajno smanjuju rizik od oboljevanja od hepatitisa.