filteri close
Objavljeno: 21.01.2020. Image source: Pixabay/Sharky
300x600

Jeste zabavna, njom se najviše bave deca, ali nije baš laka

Postoji mnogo vežbi za povećanje kondicije i regulisanje rada srca i disajnih puteva, od kojih je trčanje univerzalno prihvaćeno kao "zlatno pravilo".

Ali, postoji jedna vežba koja više radi za kardio od trčanja, kraće traje i treba joj manje prostora, a pritom ne zavisi od vremenskih uslova.

To je aktivnost kojom su se deca nekad često bavila - preskakanje konopca.

Ova vežba je danas omiljena kod sportista i rekreativaca jer je odlična za celo telo.

Najbolje je vežbati ujutru, pogotovo za žene

A ako pokušavate da smršate, obradovaće vas vest da je preskakanje konopca jedna od vežbi koje sagorevaju najviše kalorija.

Jedina stvar o kojoj morate razmišljati kod ove vežbe je to što treba voditi računa o kolenima i zglobovima i zato treba odabrati površinu za skakanje koja nije beton. Trava i zemlja su dobar primer, ali idealno bi bilo nešto sa savitljivom podlogom, kao što je bokserski ring.

5 problema sa kožom koji se javljaju u teretani (i kako ih izbeći)

Najbolji način da se vežba sa konopcem?

Preskačite konopac određeni broj puta, na primer 20, a zatim hodajte 20 sekundi. Ponavljajte ove intervale sve dok ne postanete preumorni za efektivno preskakanje.

Za maksimalan rezultat preskačite konopac nekoliko minuta bez prestanka, ali ako i SAMO AKO imate kondicije za to. U suprotnom se držite intervala.

8 saveta kako ostati fit i ne ugojiti se tokom zime

Ova vežba ne samo da sagoreva mnogo kalorija, nego i aktivira više mišićnih grupa, stimuliše mozak i izlučivanje endorfina, tako da nam na kraju daje onaj tako lep osjćaj dostignuća.

Što se tiče rezultata, za tri puta manje vremena postići ćete isti učinak kao i sa bilo kojom drugom vežbom.