filteri close
Objavljeno: 14.01.2020. Image source: Pixabay/skeeze
300x600

Nema razloga da se teretana izbegava, ali treba voditi računa o nekim stvarima

Vežbanje je neizmerno dobro za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno. Mnogo se pisalo o tome i još će se pisati, od vežbanja nikada ne treba odustajati, ali treba da znate da kod vežbanja postoje i rizici.

Ne govorimo ovde o stvarima kao što je „pretreniranost“ ili povrede kada sebe precenite ili potcenite. Sada ćemo vam doneti pregled nekih loših stvari koje vaša koža može „pokupiti“ u teretani i doneti vam nekoliko predloga za izbegavanje ili rešavanje tog problema.

U teretani svašta možete pokupiti – sa ručaka tegova, držača pokretnih traka, pločica u svlačionici…Ovo su neki od najčešćih:

1. Kožne infekcije izazvane prljavom opremom

Kada vidite koliko ljudi svakodnevno prođe kroz teretanu, jasno je da je ona pravo leglo bakterija, koje mogu dovesti do kožnih infekcija.

Rešenje: Kad god možete prebrišite opremu pre korišćenja, čak i ako mislite da ju je neko već obrisao. I obavezno upamtite da ne dodirujete lice pre nego što operete ruke. Ako dodirnete lice posle diranja opreme, možete na njega preneti bakterije koje izazivaju akne ili infekcije.

8 saveta kako ostati fit i ne ugojiti se tokom zime

2. Osip od vežbanja u pretoploj prostoriji

Toplota i vlaga mogu izazvati začepljenje znojnih žlezda, što dovodi do osipa. To izgleda kao sitne ružičaste tačke, a najčešće se pojavljuje na naborima kože i oblastima gde dolazi do trenja odeće o kožu.

Rešenje: Ako ste izašli u prirodu na trčanje, u šetnju ili vožnju biciklom, povremeno potražite hlad u kojem ćete se odmoriti – po mogućnosti negde sa dobrim protokom vazduha. Osim toga, ako vežbate zimi, vodite računa da se obučete slojevito i date prostora koži da diše.

Evo zašto je važno ostati fizički aktivan

3. Bubuljice po telo od preuske sportske opreme

Za ljude koji su fit, vežbanje u uskoj odeći može biti dobro za sujetu i pokazivanje svojih uspeha ostalima, ili prosto ih navodi da se osećaju dobro i tako sebe nagrađuju za vredan radi. Ali, preuska odeća može dovesti do toga da znoj i bakterije ostanu zarobljeni u njoj. Tako dolazi do iritacije kože i pojave akni. Znoj stvara toplo i vlažno okruženje u kome se razmnožavaju bakterije.

Rešenje: Najbolji način prevencije izbijanja osipa po telu jeste tuširanje odmah posle treninga. A ako u vašoj teretani nema tuševa, presvucite se i istuširajte se odmah čim dođete kući. Možete da probate i da nosite malo širu odeću i dati koži prostora da diše.

Da li su proteinski šejkovi zaista dobra ideja nakon treninga?

4. Koža oštećena trenjem

Kada se koža konstantno trlja o odeću ili druge delove kože, nastaju crvena oštećenja na koži koja bole ili peku.

Rešenje: Vežbajte u mekanoj odeći koja ne izaziva trenje. Ako ipak dođe do oštećenja kože, isperite to područje mlakom vodom i blagim sapunom, a onda nanesite kremu i zavijte je dok ne zaraste. Posle toga upotrebljavajte puder koji će upiti višak vlage.

5. Atletsko stopalo izazvano bosonogim tuširanjem

Atletsko stopalo je čest simptom kod svih sportista, pa tako i onih koji redovno idu u teretanu. Gljivice koje izazivaju ovo stanje, odnosno infekciju koja dovodi do svraba i ljušćenja kože nalaze sa na podu mnogih javnih tuševa. Osim ovog sindroma, možete da se zarazite i drugim gljivičnim infekcijama, a svako stanje se mnogo pogoršava ako na stopalima imate i najmanju moguću posekotinu.

Rešenje: Prosto, nemojte se tuširati bosi. Ponesite papuče, japanke ili bilo šta slično i nikada ne stajte bosim nogama na pod teretane ili svlačionice, čak i kada se presvlačite.