filteri close
Objavljeno: 02.05.2020. Image source: Foto: Pixabay/niekverlaan
300x600

Da li ste ikada ugledali krhki, lomljivi ili crni nokat i zapitali se zašto tako izgleda? Ispostavilo se da je zdravlje noktiju usko povezano sa tim kako vaše telo funkcioniše.


Za opštu populaciju, zdravlje noktiju najčešće je pokazatelj lošeg unosa hranjivih sastojaka ili lošeg varenja. Krhki, slabi i lomljivi nokti su najčešće problemi i ovi simptomi su češće posledica loše ishrane nego sistemske bolesti.

Nepravilnosti na noktima obično se ispoljavaju samo na jedanom ili dva nokta i nisu povezane sa bilo kakvim većim problemima u vezi sa zdravljem.

Zdravi nokti se smatraju glatkim, bez bojenja boje, ali ako nešto nije u redu s vašom teksturom i bojom, kreirali smo ovaj vodič koji će vam olakšati strepnje oko noktiju.

Zbog čega nokti menjaju teksturu?

Krti nokti

Grubi  nokti koji lako pucaju su jedan od najčešće prijavljenih problema na noktima. Češće ih viđamo kod žena. Zvanično nazvana onihošija, lomljivi nokti obično nastaju čestim kvašenjem i sušenjem noktiju, tako da prilikom kvašenja ruku trebate koristiti rukavice, kao u situacijama kada perete suđe.

Rešenje: Možete isprobati losione koji sadrže alfa-hidroksi kiseline ili lanolin. Ako to ne uspe, potražite lekarski savet. Ono što još može izazvati slabe i lomljive nokte i nedostatak gvožđa.

Meki nokti

Ovi nokti se lako lome ili savijaju pre pucanja. Meki nokti mogu biti uzrokovani prekomernim izlaganjem vlazi ili hemikalijama - razmislite o deterdžentima, sredstvima za čišćenje, tretmanima noktiju i uklanjanju laka za nokte.

Kako se izboriti sa zanokticama?

Rešenje: Izbegavajte da hemikalije za negu noktiju kako biste noktima dali priliku da se oporave. Slabi nokti su najverovatnije povezani sa nedostatkom vitamina iz grupe B, kalcijuma, gvožđa ili masnih kiselina. Stručnjaci ne preporučuju da uzimate gvožđe kao dodatak osim ako ne znate da imate nedostatak. Umesto toga, počnite sa uzimanjem multivitamina koji uključuje kalcijum i B vitamine.

Ljuštenje noktiju

To je verovatno uzrokovano spoljašnjom traumom samog nokta - upotrebom nokta kao alata, prejakim pritiskom na nokat ili uklanjanjem akrilnog laka za nokte. Nokti se takođe mogu oljuštiti ako ruke predugo držite u vodi.

Evo kako da otkrijete da li je za to kriv unutrašnji ili spoljni uzrok: Da li su i nokti  na nogama ljušte? Ako je tako, to može biti unutrašnji uzrok, kao što je nedostatak gvožđa; ako ne, onda je verovatno spoljni.

Rešenje: Ako mislite da je unutrašnji uzrok, dodajte gvožđe svojoj ishrani: sočivo, crveno meso, obogaćene žitarice ili kožice pečenog krompira. Takođe, možete uzeti biotin. Ako je uzrok spoljašnji, održavajte nokte hidriranim nanošenjem kreme ili losiona nakon bilo koje aktivnosti koja ih može isušiti. Takođe, možete nositi zaštitne rukavice dok perete suđe.

Grba na noktu

Da li ste ikada primetili grbe koje na noktima izgledaju poput malih horizontalnih ili vertikalnih talasa? Ove promene se obično više pojavljuju kasnije u životu i pružaju se od vrha nokta do kutikule. Sve dok ih ne prate drugi simptomi, kao što su promene boje, smatraju se benignim. S druge strane, vodoravni grbe, koje se nazivaju i Beau-ove linije, znak su ozbiljnijeg simptoma.

Šta nokti govore o vašem zdravlju?

Rešenje: Potražite lekara kako biste pronašli glavni uzrok. Vertikalne grbe mogu ukazivati na anemiju usled nedostatka gvožđa, dok horizontalne linije mogu upućivati na osnovno stanje poput bolesti bubrega, koje zapravo može zaustaviti rast noktiju dok se problem ne reši.

Zašto nokti menjaju boju?

Žuti nokti

Žuti nokti su, verovali ili ne, relativno česti, a najčešće ih uzrokuju jedan od dva faktora: infekcija ili reakcija proizvoda koji koristite, kao što je lak za nokte.

Rešenje: Vaši novi nokti bi trebalo ponovo da prerastu, ali postoje mnogi prirodni tretmani kao što su ulje čajevca ilivitamin E koji pomažu u borbi protiv infekcija. Multivitamin takođe može pomoći u tome.

Možete ih isprobati pre savetovanja s lekarom, ali ako boja ostane, to bi mogao biti znak većeg problema.

Crne linije

Zove se i krvarenje u mrlje, crne linije (koje mogu biti smeđe ili tamnocrvene) izgledaju kao mrlje. Mogu se pojaviti više puta. Najverovatniji uzrok je trauma nokta, usled udarca.

Rešenje: Linija je posledica upale krvnih sudova ispod nokta i trebalo bi da nestane s vremenom kako nokat raste.

Bele tačke

Razbacane bele fleke na noktima, koje se obično počnu pojavljivati u srednjoj školi, mogu značiti nedostatak cinka. Obično će uzimanje 30 miligrama dnevno cinka u periodu od tri meseca ublažiti problem. Ostali mogući uzroci:

• alergijska reakcija
gljivična infekcija
• povrede nokta

Bez polumeseca u dnu nokta

Znate one male zaobljene bele obline na dnu nokta? Oni se nazivaju polumesec na noktima. Ali nemaju ih svi. Šta to znači ako ih nemate? Većinu vremena ovo ne znači ništa i oni bi se mogli jednostavno sakriti pod vašom kožom. Ako se čini da su nestali, to bi mogao biti znak:

• neuhranjenost
depresija
• anemija

Ali trebalo bi da posetite lekara ako nokti počnu da se crvene i osetite:

• vrtoglavicu
anksioznost
• ošamućenost
• gubitak ili dobijanje na kilaži
• neobične žudnje za hranom