filteri close
Objavljeno: 24.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Revolucionarni neurostimulator daje novu šansu deci sa epilepsijom koja ne odgovara na lekove

Dečak sa teškim oblikom epilepsije postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj ugrađen u lobanju radi kontrole napada. Neurostimulator, koji šalje električne signale duboko u njegov mozak, smanjio je dnevne napade Orana Noulsona za 80%.

Njegova majka Džastin rekla je za BBC da je Oran srećniji i da ima "mnogo bolji kvalitet života". Operacija je izvedena u oktobru prošle godine u Londonu, kada je Oran imao 12 godina.

Oran ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na tretman, koji se razvio kada je imao tri godine. Od tada je patio od nekoliko dnevnih napada, koji su varirali od dvadesetak do stotina.

Pre operacije, Džastin je objasnila kako je Oranova epilepsija dominirala njegovim životom: "Oduzela mu je celo detinjstvo."

Oran ima autizam i ADHD, ali epilepsija je njegov najveći problem: 

"Imala sam prilično bistrog trogodišnjaka, ali je brzo propadao i izgubio mnoge veštine."

Kafa pomaže u sprečavanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti?

Oran je deo CADET projekta, serije ispitivanja koja procenjuju bezbednost i efikasnost duboke moždane stimulacije za tešku epilepsiju. Partnerstvo uključuje četiri ugledne engleske univerzitetske bolnice. Picostim neurotransmiter je napravila britanska kompanija Amber Therapeutics.

Kako funkcioniše?

Epileptični napadi su izazvani abnormalnim izlivima električne aktivnosti u mozgu. Uređaj emituje stalni puls struje i ima za cilj da blokira ili ometa abnormalne signale. Pre operacije, Džastin je izjavila:

"Želim da se on opet pronađe kroz maglu napada. Volela bih da vratim svog dečaka."

Operacija je trajala oko osam sati. Tim, predvođen konsultantom dečijim neurohirurgom Martinom Tisdalom, ubacio je dve elektrode duboko u Oranov mozak do talamusa, ključne prenosne stanice za neuronske informacije. Granica greške za postavljanje elektroda bila je manja od milimetra.

Krajevi elektroda su povezani sa neurostimulatorom, uređajem veličine 3,5 cm x 0,6 cm, koji je postavljen u rupu u Oranovoj lobanji gde je kost uklonjena. Neurostimulator je zatim pričvršćen za okolnu lobanju kako bi se stabilizovao.

Jagode - Tajni sastojak za očuvanje kognitivnih funkcija?

Duboka moždana stimulacija je ranije isprobavana za dečju epilepsiju, ali su neurostimulatori bili postavljeni u grudima, sa žicama koje su vodile do mozga. Martin Tisdal je izjavio za BBC:

"Ova studija će nam, nadamo se, omogućiti da identifikujemo da li je duboka moždana stimulacija efikasan tretman za ovu tešku vrstu epilepsije i istražujemo novi tip uređaja, koji je posebno koristan za decu jer se implantat nalazi u lobanji, a ne u grudima."

Nakon operacije Oran je imao mesec dana za oporavak pre nego što je neurostimulator uključen. Kada je uključen, Oran ga ne oseća. Uređaj može svakodnevno puniti putem bežičnih slušalica dok uživa u omiljenim aktivnostima poput gledanja TV-a.

Sedam meseci nakon operacije, Džastin je izjavila da je došlo do ogromnog poboljšanja Oranove epilepsije:

"Budniji je i nema napade tokom dana." Njegovi noćni napadi su takođe "kraći i manje ozbiljni".

"Definitivno ga polako vraćamo," rekla je.

Oran sada pohađa časove jahanja, u kojima očigledno uživa. Iako je medicinska sestra uvek pri ruci sa kiseonikom, i jedan od njegovih nastavnika uvek u blizini, do sada nisu bili potrebni.

Naučnici otkrili neočekivane veze u mozgu: Šta to znači za naše pamćenje?

U okviru ispitivanja još troje dece sa Lenoks-Gastoovim sindromom biće opremljeno neurostimulatorom. Oran trenutno prima stalni električni stimulans od svog uređaja, ali u budućnosti tim planira da neurostimulator reaguje u realnom vremenu na promene u moždanoj aktivnosti, kako bi pokušao da blokira napade pre nego što se dogode.

Džastin je najviše uzbuđena zbog ove sledeće faze ispitivanja:

"Tim iz bolnice Great Ormond Street nam je vratio nadu... sada je budućnost svetlija." Oranova porodica zna da njegov tretman nije lek, ali su optimistični da će on nastaviti da se izvlači iz senke koju mu je epilepsija bacila na život.