filteri close
Objavljeno: 13.01.2020. Image source: Pixabay/Ulrike Leone
300x600

Nauka je pokazala da ishrana ovim namirnicama značajno smanjuje nivoe lošeg holesterola.

Medicinski fakultet Harvard u  svojoj publikaciji „Harvard Women’s Health Watch“ doneo je nekoliko preporuka kada je u pitanju ishrana za zdravlje žena. U tom izveštaju, namenjenom pomaganju ženama da otkriju korisne informacije za svoje zdravlje, otkriveno je i koja je najbolja hrana za smanjivanje holesterola.

Da li ćete se iznenaditi kada čujete da je to hrana iz porodice divljih kupusa, odnosno kupusnjača? Brokoli, kupus, kelj, karfiol i prokelj sadrže mnoge korisne hranljive sastojke za ljudsko telo, a čak pomažu i borbi protiv srčanih bolesti i raka.

Šta je to što kupusnjače čini tako moćnim za zdravlje?

One imaju visok nivo vlakana, za koje se zna da pomažu u borbi protiv visokog holesterola. One su takođe bogate polifenolima, koji imaju mnoga svojstva za borbu protiv raznih stanja: bore se protiv upala, smanjuju nivo šećera u krvi, imaju antikancerogena svojstva, a pomažu i u smanjenju markera holesterola.

Kako da kontrolišete holesterol i zašto je to važno?

Postoji više od 40 fenoličkih jedinjenja identifikovanih u kupusnjačama, što ih čini vrlo bogatim izvorom ovih vrednih jedinjenja.

Važna je i sposobnost kupusnjača da vezuju žučnu kiselinu. Jetra je proizvodi, a ona se čuva u žučnoj kesi. Kada jedemo, ova kiselina se oslobađa da bi nam pomogla prilikom varenja, uključujući i masti. Kupusnjače se efektno vezuju za žučnu kiselinu, nagoneći je tako da bude izbačena iz tela umesto da je telo ponovo apsorbuje.

Naš organizam tada mora da koristi zalihe holesterola da zameni izgubljenu žučnu kiselinu, što na kraju dovodi do smanjenja nivoa holesterola.

Važna je i crvena boja nekih biljaka iz ove porodice. Antocijani su jedinjenja koja proizvode crvenkaste i ljubičaste boje mnogih biljaka kelja, kupusa i drugih kupusnjača. Jedna studija otkrila je da kada se ekstrati crvenog kupusa bogatog antocijanima daju pacovima, to im smanjuje nivoe holesterola, čak i kada su pacovi hranjeni ishranom bogatom holesterolima.

11 najboljih brzih saveta za regulisanje holesterola

Mnoge studije pokazale su da je jedenje hrane iz porodice kupusnjača korisno i da znatno pomaže u smanjenju nivoa holesterola i kod zdravih ispitanika, kao i kod onih sa visokim nivoom holesterola. Jedna studija otkrila je da se volonterima kojima je davano da dva do tri puta nedeljno piju napitke napravljane od zelenog povrća i voća dovelo do značajnog smanjenja nivoa LDL (tzv. „loši holesterol“).

Zeleno piće napravljeno je uglavnom od brokolija i kupusa. U studiji koja je pratila ovu, otkriveno je da kod pacijenata sa visokim holesterolom ubeleženo značajno smanjenje nivoa LDL-a koji su pili ovakvo piće u periodu od 12 nedelja.

Avokado na dan - borac protiv lošeg holesterola!

Još jedna studija otkrila je da suplementacija sokom od kelja kod muškaraca sa visokim holesterolom donosi oko 10 odsto smanjenja nivoa LDL-a.

Svejedno je da li više volite zelena pića, sirovo povrće ili večeru sa obrađenim povrćem, uključivanje više kupusnjača u vašu ishranu je prost i jednostavan način da se borite protiv visokog holesterola.

Pokušajte da steknete naviku da koristite ovo povrće svakodnevno da biste iskusili sve dobrobiti kupusnjača.