filteri close
Objavljeno: 25.05.2024. Image source: Medik
300x600

Zašto su idealna letnja hrana i jedan recept od nas

Kako nam se leto približava mnogi od nas traže osvežavajuće, lagane i hranljive obroke koji neće opteretiti naš stomak. Obrok salate su savršen izbor za toplo vreme jer kombinuju sveže sastojke, bogate hranljivim materijama, sa laganim dresinzima i proteinima koji vas drže sitima sitim.

Mnogo je razloga zašto su obrok salate pravi izbor za leto, ne samo zbog mnogo povrća i njegovog blagotvornog uticaja na naše zdravlje. i jedan ukusan recept koji možete isprobati.

Obrok salate su osvežavajuće i hranljive. Bogate su svežim povrćem koje je prepuno vitamina, minerala i antioksidanata. Sveži sastojci poput paradajza, krastavca, paprike i zelene salate pružaju hidrataciju i donose potrebne hranljive materije, što ih čini savršenim za vruće letnje dane.

Obrok salata sa tofu sirom

Još jedna sjajna stvar je to što se lako vare. Kombinacija svežeg povrća i laganih proteina, poput piletine, tune ili sira, čini ove salate lako svarljivim. One ne opterećuju želudac i pomažu u održavanju energije tokom dana.

Ne treba zaboraviti ni raznovrsnost. Obrok salate mogu biti izuzetno raznovrsne, tako da možemo da menjamo ukuse i jedemo ono za šta smo raspoloženi. Od Cezar salate sa piletinom, preko mediteranske salate sa fetom i maslinama i kapreze salate sa paradajzom, mocarelom i bosiljkom, ali i mnogim drugim - mogućnosti su ogromne.

Ukusna obrok salata sa brokolijem

Za mnoge u ovo užurbano vreme je važna stvar što se spremaju brzo i jednostavno. Ove salate se lako i brzo pripremaju, što ih čini idealnim obrokom za užurbane dane. Možete ih pripremiti unapred i poneti na posao ili piknik.

Za kraj, donosimo vam i jedan recept za poklon.

Mediteranska obrok salata

Sastojci:

- 1 šolja mešane zelene salate (rukola, spanać, iceberg)

- 1 krastavac, isečen na kockice

- 1 paradajz, isečen na kockice

- 1/2 crvene paprike, isečene na trakice

- 1/4 crvenog luka, tanko isečenog

- 1/4 šolje crnih maslina, iseckanih

- 1/4 šolje feta sira, isečenog na kockice

- 1 konzerva tune u vodi, oceđena

- 1/4 šolje maslinovog ulja

- 2 kašike soka od limuna

- So i biber po ukusu

- Svež bosiljak ili peršun za dekoraciju

Priprema:

1. U velikoj činiji pomešajte zelenu salatu, krastavac, paradajz, papriku, crveni luk i masline.

2. Dodajte fetu i tunu, pažljivo mešajući da se sve sastojci ravnomerno rasporede.

3. U maloj činiji, pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Prelijte dresing preko salate i lagano promešajte.

4. Dekorišite sa svežim bosiljkom ili peršunom i poslužite odmah.

Ova mediteranska obrok salata je idealan letnji obrok - osvežava, hrani i ne opterećuje želudac. Uživajte u njoj tokom toplih letnjih dana i osećajte se lagano i sito!