filteri close
Objavljeno: 28.05.2020. Image source: Pixabay/Hans Braxmeier
300x600

Blago umiruje, podstiče cirkulaciju, smanjuje temperaturu...

Mirisna i medonosna, lipa je lek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cveta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

Mnogi evropski narodi lipu od vajkada koriste kao lek za razne zdravstvene tegobe. Prema legendama, zraci sunca su "uhvaćeni" u cvetu lipe, pa kada neko popije topao lipov čaj, toplota sunca ulazi u telo, čime uzrokuje znojenje.

Znojenjem se organizam hladi i oslobađa groznice.

Još jedan podsetnik o mnogim dobrobitima RUKOLE

Aromatičan napitak spravljen od cvetova lipe poznat je kao odlično prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje nervnog sistema. Reč je i o jednom od biljnih čajeva za koji nema ograničenja u konzumiranju, a mogu da ga piju i deca.

Kada zamenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti.

Opuštajući efekti lipe blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem, posebno u slučajevima ateroskleroze ili hipertenzije.

Napitak od lipe blago razređuje krv, navode stručnjaci, i na taj način sprečavajući stvaranje ugrušaka. Oni kažu i da lipa deluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blagotvorno deluje na koronarnu vazodilataciju, to jest širenje krvnih sudova, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Kako da brzo izgubite kilograme: 3 jednostavna koraka, zasnovana na nauci

Oprez se savetuje osobama koje već piju lekove za razređivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska i nakon moždanog udara, kao i druge lekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo.

Stoga je za one koji imaju takvu terapiju neophodna konsultacija sa lekarima pre redovnog uživanja u čaju od lipe.

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvet, već unutrašnji deo kore, jer podstiče lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući.

Kora lipe se u nekim slučajevima koristi i u okviru terapije protiv virusnog hepatitisa (hepatitisa C).

Zdrava hrana nekad može odvesti u tešku bolest - šta je ORTOREKSIJA

Tegobe koje potiču od akutnih problema sa respiratornim sistemom postepeno nestaju već posle nekoliko šolja toplog čaja sa magičnim dodatkom - kafenom kašičicom meda od lipe.

I na kraju krajeva, čaj od lipe i med od lipe su jako ukusni i prijaju i ukusu i mirisu, a ne samo zdravlju organizma.