filteri close
Objavljeno: 23.10.2020. Image source: Pixabay/Hans Braxmeier
300x600

Svi koristimo peršun, ali on u prevelikim količinama može imati loše posledice

Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju.

Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju... 

Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolevanja i smrti u savremenom svetu. 

Zašto je BROKOLI toliko važan u ishrani?

Pod trombozom podrazumevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usled začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv.  

Usled slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak. 

Ova bolest često je povezana sa godinama, neaktivnim načinom života, ishranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. A posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razređivači krvi) obrate pažnju.

Peršun je mnogo više od običnog mirisnog začina

Ovi lekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov efekat. 

Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi. 

"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posledica", rekla je Elena Mališeva.