filteri close
Objavljeno: 05.07.2021. Image source: Pixabay/mika mamy
300x600

Ovaj virus može biti smrtonosan

Laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" tokom analize komaraca u Beogradu detektovala je virus Zapadnog Nila.  

Iz "Čistoće" mole sugrađane da se ponašaju odgovorno, obavezno koriste repelente i mrežice protiv komaraca, te da izbegavaju boravak napolju za vreme najveće aktivnosti tih insekata, od 19 do 24 časa, kada i ekipe sprovode akcije suzbijanja komaraca. 

"Pojavljivanje virusa Zapadnog Nila je bilo očekivano, zato smo i ušli u proces angažovanja avijacije. Nažalost, naše sumnje su se obistinile i zato apelujem na sugrađane da budu oprezni i ne zanemaruju simptome, te da se obavezno jave lekaru usled pojave visoke temperature, glavobolje, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša", rekao je direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić. 

Evo šta stvarno pomaže kod uboda komarca

Ali, šta je i koliko je opasan virus Zapadnog Nila? 

To je objasnio epidemiolog profesor dr Zoran Radovanović. 

O opasnosti virusa po naše zdravlje dr Radovanović istakao je slučaj glumice Mire Furlan, koja je preminula u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila. 

"Virus može biti veoma opasan, što nažalost vidimo na primeru Mire Furlan. Često pacijent prođe blago, sa slabijim simptomima, dok kod određenog broja dovodi do ozbiljnog oštećenja mozga i njegovih funkcija, kome, pa i do smrti", kaže dr Radovanović za Nova.rs. 

Simptomi 

Doktor takođe navodi da 1 od 150 pacijenata nažalost ima teške simptome, odnosno dobija upalu mozga. On apeluje da se građani ukoliko osete i najblaže simptome poput groznice, malaksalosti ili osipa u predelu grudnog koša obavezno jave lekaru. 

Naglasio je važnost zaprašivanja protiv komaraca i savetovao da izbegavamo mesta gde ima puno komaraca, posebno na teritoriji Beograda, koliko god je to moguće. 

Posle svega se vraćamo u prirodu, ali ne zaboravite da nas tamo čeka stari neprijatelj - krpelj!

Virus zapadnog Nila prvi put je izolovan i identifikovan u oblasti Zapadni Nil u Ugandi 1937. godine i po njoj je i dobio ime. Zahvaljujući velikoj invazivnosti vrsta komaraca koji ga prenose ova bolest danas nije isključivo tropska infekcija već se porast slučajeva beleži iz godine u godinu i u oblastima sa umerenom kontinentalnom klimom koja je prisutna u većini Evrope. 

Kako se prenosi 

Osnovni način prenošenja infekcije na ljude i druge životinje je ubod zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica, koje su rezervoar zaraze (uglavnom gavrani i čavke), piše Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. 

Anafilaktički šok se javlja brzo i može biti koban

U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta. 

Kod oko 80 odsto inficiranih osoba bolest protiče asimptomatski, a oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ponekad se javlja otok limfnih žlezda ili ospa na koži grudi, leđa ili stomaka. 

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Izvor: Medik, Nova.rs