filteri close
Objavljeno: 26.05.2020. Image source: Pixabay/Catkin
300x600

Dolazi lepše vreme, sve češće smo napolju, ali treba da se čuvamo

Boravak u prirodi nosi rizik od ujeda krpelja, a stručnjaci upozoravaju da među njima ima i potencijalnih prenosilaca Lajmske bolesti.

Krpelja treba što pre ukloniti sa kože, a suprotnom uvreženom mišljenju, ne treba koristiti bilo kakve preparate.

Krpelji su napast za građane koji tokom prolećnih i letnjih meseci borave u prirodi, a pravi problem i ozbiljne zdravstvene tegobe mogu da izazovu takvi zaraženi paukoliki paraziti.

Za bolje zdravlje – budite aktivniji u bašti ili na terasi

Aktivni od ranog proleća pa sve do kasne jeseni, krpelji najčešće napadaju izletnike u prirodi tako što se zakače na kožu i počnu da se hrane ljudskom krvlju.

Najopasniji su ukoliko su zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi, kada su prenosioci Lajmske bolesti, navode iz Savetovališta za Lajmsku bolest u Zavodu za javno zdravlje.

Bez obzira na to da li je krpelj zaražen ili ne, preporučljivo je da se izvadi odmah nakon što se ustanovi da je ušao pod kožu, kako ne bi počeo da se hrani krvlju i tako preneo bolest.

Kako se rešiti bora: Ovo su opcije koje imate!

Prema rečima stručnjaka, ako se krpelj vadi kod kuće, bez lekarskog nadzora, to treba uraditi tako što će se on pincetom polako povući ili "odvrnuti", bez dodirivanja kože, a pre vađenja nikako ga ne treba tretirati bilo kojim preparatom.

Posle boravka u prirodi obavezna je provera. Boravak u prirodi jako prija, pogotovo posle perioda izolacije, ali treba biti oprezan uvek.

Kada krpelj zaražen bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake bolesti pojave i do mesec dana kasnije. Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo.

Šta nauka kaže – da li treba nositi brushalter?

Istovremeno se može javiti i povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i ukoliko se u početnoj fazi bolesti ne pristupi lečenju posle šest do osam nedelja, može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa.

Svi koji provode vreme u prirodi treba da, po povratku kući, detaljno pregledaju celu kožu i kosu, kako bi na vreme otkrili krpelja i sprečili eventualne negativne posledice.

Podsetimo i da se ovog proleća, uprkos vanrednom stanju, vršilo zaprašivanje, ali to ne znači da treba da se opuštate.