filteri close
Objavljeno: 13.06.2020. Image source: Babienochka/Pixabay
300x600

Čak i ljubljenje povećava rizik

Infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV) mnogo su veći faktor rizika za dobijanje raka grla nego upotreba cigareta ili alkohola, tvrde stručnjaci, dok neki ističu da je on glavni uzročnik ove vrste kancera.

Ovaj virus se može preneti i često se prenosi i putem oralnog seksa, što je takođe uzrok nekih slučajeva raka grla.

Rezultati studije koju je sproveo stručni tim Univerziteta "Džons Hopkins" nad 300 dobrovoljaca sugerišu da su infekcije izazvane humanim papiloma virusom mnogo veći faktor rizika nego upotreba cigareta ili alkohola.

Ko je zaista jači pol? Žene su osetljivije na bol, ali ga BOLJE PODNOSE

Rizik od raka grla devet puta je bio veći kod ispitanika koji su prijavili da su oralni seks upražnjavali sa više od šest partnera.

U dopunjenoj i nezavisnoj studiji sa Harvarda navodi se da je oralni seks jedan od uzroka zaraze HPV-om koji je u porastu.

Infekcije izazvane humanim papiloma virusom, koji ima više od 200 sojeva, uzrok su najvećeg broja slučajeva raka grlića materice. Čak 80 odsto seksualno aktivnih žena tokom života može da očekuje da će imati upalu izazvanu nekim HPV-om.

Više (kontrolisanih) obroka - manje sala?

Da bi ispitali postojanje veze između oralnog seksa i verovatnoće pojave pomenute vrste raka, naučnici su ispitivali uzorke krvi i pljuvačke žena i muškaraca kod kojih je dijagnostifikovan rak grla, krajnika ili korena jezika.

Neizbežan deo bila su i pitanja o seksualnim navikama pojedinaca, ali i porodičnoj istoriji bolesti.

Učesnici studije koji su ranije imali infekciju usta izazvanu HPV-om bili su izloženi 32 puta većem riziku od raka grla.

Oralni seks smatra se glavnim načinom prenošenja HPV-a, ali stručnjaci kao način transmisije ne mogu da eliminišu ni ljubljenje u usta.

EMOCIONALNA DISTANCA: Šta kada osoba nije u stanju da se emotivno veže?

U najvećem broju slučajeva, infekcije prolaze gotovo bez simptoma, ali kod nekih koji su zaraženi tipom koji izaziva rak, ističu stručnjaci, može doći do razvoja opake bolesti.

Jedan od najrasprostranjenijih tipova pomenutog virusa, HPV 16, za koji je utvrđena veza sa drugim vrstama raka, bio je prisutan u tumorima čak 72 odsto učesnika studije.

Budući da rizik nije bio povećan kod ispitanika koji su bili inficirani humanim papiloma virusom, a pri tom su pušači i konzumirali su alkohol, jedini logičan zaključak je da je virus glavni uzrok problema.

Žene, prilagodite ishranu svom menstrualnom ciklusu

Članovi stručnog tima naglasili su da je veoma važno znati da osim uobičajenih faktora rizika - alkohola i duvana - postoje i drugi načini da se dobije rak usta i grla.

Nije poznato da li vakcina koje štiti od raka grlića materice izazvanog različitim tipovima humanog papiloma virusa može da zaštiti i od raka grla, što je još jedan razlog da se naučnici posvete detaljnijem ispitivanju veze između kancera i oralnog seksa.