filteri close
Objavljeno: 25.01.2020. Image source: 1643606/Pixabay
300x600

Poznata su blagotvorna svojstva koja orasi imaju za zdravlje mozga, snižavanje holesterola, regulisanje pritiska, kao i podizanje celokupne energije organizma.

Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje oraha utiče na „dobre“ bakterije u crevima, poboljšavajući opšte stanje sistema za varenje.

Ove bakterije, takođe, poznate kao mikrobiom creva, pokazale su se i kao veoma važne za zdravlje srca.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu The Journal of Nutrition, istraživači su regrutovali 42 učesnika sa prekomernom težinom uzrasta između 30 i 65 godina.

Pre nego što je studija započela, učesnici su bili na uobičajnoj američkoj ishrani dve nedelje.  

Nakon toga, podeljeni su u 3 grupe, i u svima je nov režim ishrane podrazumevao da orasi ili biljna ulja zamenjuju zasićene masnoće tokom perioda od 6 nedelja. 

Da bi analizirali bakterije u gastrointestinalnom traktu, istraživači su prikupili uzorke fekalija 72 sata pre nego što su učesnici završili preporučeni režim ishrane.

Pokazalo se da je grupa koja je konzumirala orahe imala više dobrih bakterija u crevima. Jedna od njih – Roseburia, povezana je sa zaštitom sluzokože creva.

Takođe je evidentirano veće prisusutvo bakterija Eubacteria eligens i Butyricicoccus.

Istraživači su otkrili da je nakon ishrane koja je podrazumevala redovno unošenje oraha postojala značajna povezanost između promena bakterija u crevima (posebno Eligens butyriciciccus) i faktora rizika za pojavu srčanih bolesti. 

Visok krvni pritisak možete regulisati redovnim konzumiranjem ovih namirnica

Bakterija Lachnospiraceae povezana je sa smanjenjem krvnog pritiska, kao i nivoa lošeg holesterola. 

Rezultati ovog istraživanja, prema rečima naučnika,mogu biti odlično polazište za istraživanje uticaja oraha na regulisanje nivoa šećera u krvi.

Kako da kontrolišete holesterol i zašto je to važno?