filteri close
Objavljeno: 16.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Anete Lusina
300x600

Utrnulost stopala može biti čest problem koji se javlja iz različitih razloga. 

Jedan od razloga utrnulosti stopala je smanjen ili ograničen dotok krvi u stopala - to se može dogoditi ako su vaša stopala npr. Pretrpela promzline. Drugi razlog potiče od blagog pritiska nerva, često zbog predugog sedenja na stopalima. Ovaj pritisak zaustavlja funkciju nerva, čineći da naša stopala utrnu. Kada dekompresija prestane, vaše telo neko vreme reaguje tako što imate osećaj bockanja iglicama.

Pored toga, uzrok problema sa nervima i cirkulacijom može biti i način vaše ishrane. Ako je vaša ishrana suviše niskokalorična, vaše telo počinje da troši svoje zalihe masti, šećera i proteina. Ovo može dovesti do neuhranjenosti, što može uticati na nivoe energije i sposobnost vašeg tela da se izleči. Nizak unos kalorija takođe može lišiti vaše telo neophodnih hranljivih materija za funkcionisanje. Ishrana sa malo vitamina B12 može izazvati peckanje u stopalima, jer ova hranljiva materija pomaže u zaštiti vaših nerava. Vremenom, nedostatak vitamina B12 može dovesti do periferne neuropatije, što je oštećenje nerava koje utiče na signale koji se prenose napred i nazad od mozga do ekstremiteta, uključujući stopala.

Često vam trnu prsti: idite kod lekara!

Vaše stopalo može utrnuti i iz drugih razloga, od povrede do ozbiljne bolesti. Oštećenje ili pritisak na išijalgični nerv može izazvati utrnulost ili peckanje u stopalima. Mortonov neurom može da izazove ubod ili utrnulost u stopalu ako tkiva u blizini stopala počnu da otiču i pritiskaju nerve. Ovo može biti posledica i nošenja cipela sa visokom potpeticom ili trčanja. Bolest perifernih arterija nastaje kada masnoća u arterijama smanjuje cirkulaciju u vašim potkolenicama. Rizik od ove bolesti je veći ako imate povišen holesterol, visok krvni pritisak ili ako ste gojazni.

Utrnulost stopala takođe može signalizirati metaboličke bolesti kao što je dijabetes, jer preterano visok šećer u krvi tokom vremena može izazvati oštećenje nerava. Takođe možete imati izraslinu na stopalu koja pritiska nerv. Neke infekcije kao što je lajmska bolest i autoimune bolesti takođe mogu takođe izazvati utrnulost stopala. Ako osetite upornu utrnulost u stopalima, obratite se svom lekaru radi provere. Oni vam mogu pomoći da utvrdite da li je uzrok nešto relativno bezopasno ili da li možda imate zdravstveni problem koji zahteva lečenje.

14 glavnih znakova i simptoma intolerancije na gluten