filteri close
Objavljeno: 23.07.2022. Image source: Pixabay

banner-sidebar

Ovo možete raditi da biste se zaštitili

Toplotni udar nastaje kada telo više nije u stanju da se ohladi i telesna temperatura osobe postaje opasno visoka zbog dugog vremena izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti

Srbiju ovih dana prate izuzetno visoke temperature, zbog čega je veoma važno da obratite pažnju na znake toplotnog udara, toplotnog osipa i toplotne iscrpljenosti. U naletu toplotnog talasa dobro je da znate simptome udara, kako da se efikasno i brzo rashladite i šta da učinite u krajne hitnim slučajevima.

Šta je toplotni udar i koji su simptomi?

Toplotni udar nastaje kada telo više nije u stanju da se ohladi i telesna temperatura osobe postaje opasno visoka zbog dugog vremena izloženosti direktnoj sunčevoj svetlosti. Uobičajeni simptomi uključuju konfuzija, izmenjeno stanje svesti, nejasan govor, prestanak znojenja - znak dehidratacije, gubitak svesti, vrela suva koža ili obilno znojenje, napade mučnine ili povraćanje, veoma visoku temperaturu tela, vrtoglavicu ili glavobolja i brz i jak puls.

10 najčešćih zdravstvenih problema koji nas vrebaju tokom leta

Kada dođe do toplotnog udara, telesna temperatura može da poraste i na 41 stepen i više u roku od 10 do 15 minuta. Toplotni udar može izazvati trajni invaliditet ili smrt ako osoba ne dobije hitnu pomoć́.

Pomoć vam je neophodna ako se loše osećate i nakon 30 minuta odmora na hladnom mestu i pošto ste popili mnogo vode, ako se ne znojite čak i kada vam je previše vruće ili vam je temperatura od 40 stepeni Celzijusa ili više, osećate se zbunjeno. Ako su simptomi teži i uključuju brzo disanje ili kratak dah, imate napad ili gubitak svesti ili pak ne reaguje - odmah treba pozvati  pomoć i osobu prevesti u bolnicu.

Kako prepoznati simptome SUNČANICE?

Da bi se sprečio toplotni udar, savetuju se metode koje će sprečiti dehidrataciju i pomoći vašem telu da se ohladi.

To podrazumeva da pijete dosta hladnih pića, posebno ako vežbate. Kupajte se ili tuširajte u hladnim vodama. Nosite svetlu, široku odeću. Prskajte se vodom preko kože ili odeće. Izbegavajte sunce između 11 i 15 časova. Izbegavajte alkohol.

Takođe je važno da posebno obratite pažnju na decu, starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili problemi sa srcem, jer su oni u većoj opasnosti od toplotne iscrpljenosti ili toplotnog udara.

Toplotni udar može imati i krajnje faze kao što su poremećaji stanja svesti, koma, epileptični napadi...

Izvor: Medik, Telegraf