filteri close
Objavljeno: 22.04.2022. Image source: Unsplash
300x600

Postoje stvari koje pogrešno radimo

Bakterijska vaginoza je najčešća vaginalna infekcija kod žena. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ovo stanje pogađa skoro 30 odsto žena između 15 i 44 godine. Javlja se kada dođe do prekomernog rasta bakterija, što narušava prirodnu PH ravnotežu vagine.

Određeni faktori rizika za razvoj bakterijske vaginoze su ispiranje vagine, trudnoća, novi seksualni partner, nekorišćenje kondoma ili intrauterini uložak. Može da se dogodi svakoj ženi, čak i seksualno neaktivnoj, iako je takva pojava retka.

Ne postoji siguran način izbegavanja bakterijske vaginoze, ali možete da smanjite rizik tako što ćete izbegavati vodeno-mlazno ispiranje vagine, ograničavati seksualne partnere, koristiti prezervative od lateksa i nositi pamučno donje rublje.

Najčešće greške koje žene prave kada je njihovo zdravlje u pitanju

Koji su simptomi bakterijske vaginoze?

Simptoma ponekad nema, a ako postoje, najčešće uključuju prljavo beli, sivi, zelenkasti, vodenasti vaginalni iscedak i karakterističan "miris ribe"  koji može da bude jači tokom menstrualnog ciklusa ili nakon odnosa. Manje uobičajeni simptom je svrab ili bol, kaže dr Dženifer Vajder.

Bakterijska vaginoza nije polno prenosiva infekcija, ali može da povećati rizik od dobijanje polno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija ili gonoreja (znana još kao triper ili kapavac), navodi CDC.

5 činjenica o jajnicima koje bi svaka žena trebalo da zna

To može da dovede do upalne bolesti karlice. Ako imate bakterijsku vaginozu dok ste trudni, takođe se povećava rizik od prevremenog porođaja.

Kako se leči bakterijska vaginoza?

Dobra vest je da je ovo stanje izlečivo. Infekcija se dijagnosticira uzimanjem uzorka vaginalne tečnosti tokom ginekološkog pregleda i laboratorijskom analizom. Lečenje obično podrazumeva uzimanje antibiotika.

Čitav život grešimo kod mokrenja, postoji pravilan način za koji većina žena ne zna

Studija iz 2021. pokazala je da bakterijska vaginoza može da se ponovi za šest meseci u više od 50 odsto slučajeva. Zato je važno da antibiotike pijete do kraja i pokušate da sprečite vraćanje infekcije.

Bakterijska vaginoza se smatra blagom infekcijom, ali vas može učiniti podložnim ozbiljnijim zdravstvenim stanjima. Ako osetite bilo koji od simptoma, nemojte odlagati posetu ginekologu.