filteri close
Objavljeno: 01.04.2022. Image source: Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
300x600

Da li ikada preskačete preglede kod lekara, ignorišete bol ili neredovno jedete? Iako se verovatno trudite da vodite zdrav način života, pretpostavljamo da ima prostora za napredak. 

Dok zdrav način života može pomoći u sprečavanju mnogih zdravstvenih stanja, žene su često suočene sa izazovima kada je u pitanju briga o sebi. Sa širokim spektrom porodičnih, radnih i društvenih obaveza, verovatno nije iznenađenje što se žene često stavljaju u drugi plan. Umesto toga, podstičemo vas da odmah odvojite malo vremena da promenite svoje prioritete radi svog zdravlja. 

Greška 1: Ne jedete dovoljno

Da li ste pedantni u brojanju kalorija, ugljenih hidrata ili gramaže masti? Nažalost, mnogi izjednačavaju ograničenje unosa hrane sa zdravljem. Restriktivna ishrana može biti štetna kada dovodi do nedovoljne ishrane, deficita u ishrani i poremećaja u ishrani. Režim gladovanja je kada se metabolizam usporava da bi se sačuvao dovoljno kalorija za osnovne funkcije kao što su disanje i cirkulacija krvi. Ako smanjujete kalorije da biste izgubili težinu, trebalo bi da budete svesni da nedovoljna ishrana vas zapravo može dovesti u opasnost od povećanja telesne težine umesto gubitka, i mnogih drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući otkazivanje organa.

Umesto da ograniče količinu hrane, neke žene veruju da je potpuno ograničenje određenih namirnica pravi način. Ovo se može posmatrati kao samo još jedan oblik dijete, koji je važan prediktor poremećaja u ishrani.

Druge žene mogu izabrati da preskaču obroke ili da učestvuju u povremenom postu (jedu samo u određenim vremenskim periodima). Predugi periodi bez jela mogu dovesti do povećane anksioznosti, nižeg nivoa energije, povećane želje za šećerom i ugljenim hidratima i problema sa varenjem. 

Greška 2: Praktikujete samo kardio trening

Svi znamo da redovno vežbanje koristi našem zdravlju. Ali da li pratite dobro izbalansiranu rutinu vežbanja? Preporučuje najmanje 150 minuta umerenih ili 75 minuta snažnih aerobnih vežbi svake nedelje, zajedno sa najmanje dva dana treninga snage.

Uključivanje svih pet elemenata u vašu fitnes rutinu može poboljšati vaše zdravlje: aerobna aktivnost, trening snage, vežbe za jezgro, trening ravnoteže i fleksibilnost i vežbe istezanja .

Greška 3: Nedovoljno spavate

Možda već znate da san može uticati na vaše fizičko, emocionalno i kognitivno zdravlje. Iako nedovoljno sna ponekad može biti neizbežno, generalno se preporučuje da date prioritet spavanju radi vašeg opšteg blagostanja. Spavanje sedam ili više sati svake noći (za odrasle od 18 do 60 godina) poboljšava produktivnost i koncentraciju, smanjuje rizik od povećanja telesne težine i srčanih oboljenja i jača imuni sistem.

Greška 4: Previše unosite džank fuda

Želite da jedete zdrave obroke, ali ste previše zauzeti da biste ih planirali. Prečesto se nađete kako u situaciji da konzumirate ono što je ostalo na tanjirima vaše dece. Vremenom, ove navike mogu dovesti do povećanja telesne težine, dijabetesa, metaboličkog sindroma i drugih opasnih zdravstvenih problema. 

Za svakoga ko ima tendenciju da čisti tanjire svoje dece preko svojih, imajte na umu da se te dodatne kalorije zaista mogu sabrati tokom vremena. Umesto toga, pokušajte da deci poslužite porcije odgovarajuće veličine i sačuvate ostatke za budući obrok i uverite se da jedete dovoljno prave hrane tokom obroka.

Na kraju, malo se opustite se ako ne možete uvek da pripremate zdrave obroke. Preporučuje pravilo 80:20 tj. jedite zdravu hranu što je moguće češće (najmanje 80 posto vremena), ali i uživajte u povremeno manje zdravoj hrani (manje od 20 posto vremena), ako to je ono što zaista želite. Uz to, imajte na umu da je jedenje brze hrane više od jednom nedeljno povezano sa gojaznošću, a jedenje brze hrane više od dva puta nedeljno može povećati rizik od metaboličkog sindroma, dijabetesa i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Greška 5: Prihvatate povećanja telesne težine kao deo procesa starenja

Iako žene imaju tendenciju da dobijaju na težini kako stare, to ne znači da treba da prihvatite povećanje telesne težine kao neizbežno. 

Gojaznost ili prekomerna težina mogu vas dovesti u opasnost od niza opasnih zdravstvenih stanja, uključujući visok krvni pritisak, dijabetes, bolesti srca, moždani udar i rak. Pored uticaja na vaše fizičko zdravlje, nošenje viška kilograma može uticati na vaše mentalno zdravlje i smanjiti vaš ukupni kvalitet života. Ovo može dovesti do ozbiljnih problema kao što su anksioznost i depresija.

Greška 5: Preskačete korišćenje zaštite od sunca

Ključno je za vaše zdravlje da vodite računa o zaštiti od sunca tokom cele godine I u svim vremenskim uslovima. Čak i u oblačnim danima, do 80% ultraljubičastih (UV) zraka može prodreti u vašu kožu. Žene mlađe od 50 godina imaju veću verovatnoću da razviju rak kože od muškaraca mlađih od 50 godina. 

Za prevenciju raka kože, preporučuje nanošenje kreme za sunčanje SPF 15 svaki dan. Ova jednostavna radnja smanjuje rizik od karcinoma skvamoznih ćelija za oko 40%, a melanoma za 50%. Još jedna prednost korišćenja zaštite od sunca je da pomaže u sprečavanju prevremenih bora, opuštene kože i staračkih pega uzrokovanih suncem. 

Greška 6: Ne zakazujete godišnje zdravstvene preglede

Kada ste poslednji put posetili doktora? Kada je u pitanju prevencija, ne možemo dovoljno naglasiti važnost rutinskih zdravstvenih pregleda. Za većinu žena, ovo uključuje godišnje preglede i mamografiju, zajedno sa redovnim papa testovima (obično svake tri do pet godina).

Za rano otkrivanje raka dojke, preporučuje se godišnja mamografija za sve žene između 45 i 54 godine. One od 40 do 45 godina treba da imaju pristup mamografima ako žele, a žene starije od 55 godina mogu da pređu na skrining svake dve godine.

Greška 7 : Ignorišete bol

Možda nedavna povreda traje predugo da se zaleči, bol u leđima se pogoršava ili imate česte glavobolje. Možda se osećate previše zauzeto da biste se time bavili ili verujete da je bol samo normalan deo starenja. Istina je da žene češće doživljavaju hronični bol, ali to ne znači da treba da patite nepotrebno.

Bilo da se bol u telu manifestuje kao migrena, bol u leđima ili ukočeni zglobovi, žene uvek treba da se konsultuju sa svojim lekarom kada nešto nije u redu. Oni mogu istražiti potencijalne uzroke, zajedno sa davanjem personalizovanih preporuka za lečenje.

Kada se ne leči, bol može uticati na pokretljivost i sposobnost obavljanja normalnih svakodnevnih aktivnosti. Ako osećate hronični bol, obratite se svom lekaru što je pre moguće. Rana dijagnoza i lečenje obično dovode do najboljih rezultata.

Greška 8: Uzimate previše suplemenata

Većina zdravstvenih stručnjaka preporučuje zadovoljavanje potreba za ishranom hranom, za razliku od dijetetskih suplemenata. Pre nego što uzmete suplemente, dobra je ideja da se konsultujete sa svojim lekarom. 

Neke žene mogu imati koristi od određenih suplemenata, uključujući kalcijum, riblje ulje, folat, vitamine B, CoK-10, vitamin D i lutein. Kalcijum i vitamin D su poznati po tome što održavaju kosti jakima, folna kiselina štiti od urođenih mana, a omega-3 masne kiseline mogu zaštititi od srčanih bolesti.

Uzimanje pogrešnih suplemenata, ili u prevelikoj količini, može biti štetno po vaše zdravlje. Jedan od mogućih efekata je pojačano krvarenje, koje može biti opasno. Suplementi mogu biti i u interakciji sa lekovima, smanjujući njihovu efikasnost. Konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom o potencijalnim interakcijama sa antidepresivima, lekovima za srce ili pilulama za kontrolu rađanja.

Greška 9: Izbegavate upotrebu konca za čišćenje zuba

Kada samo želite da odete u krevet ili žurite na posao ujutro, lako je odložiti ovu važnu naviku. Ako mislite da nije toliko važno, razmislite ponovo. Karijes i bolesti desni mogu se razviti kada se dozvoli da se plak nakupi na zubima i duž linije desni. Pokazalo se da profesionalno čišćenje, četkanje zuba i čišćenje između zuba (čišćenje koncem i upotreba drugih alata kao što su interdentalne četkice) uklanjaju plak.

Greška 10: Pijete premalo vode

Pravilna hidratacija je ključna za maksimiziranje fizičkih performansi, povećanje energije i kognitivnih funkcija, gubitak težine i sprečavanje niza zdravstvenih problema. Dugo ustanovljena opšta smernica za unos vode je da se pije osam čaša dnevno, ali potrebe mogu da variraju u zavisnosti od pola, težine, starosti, okruženja i nivoa aktivnosti. Trudnoća i dojenje takođe mogu uticati na to koliko tečnosti je potrebno vašem telu. 

Greška 11: Prepuštate se pritisku vršnjaka

Verovatno svi imamo tog jednog prijatelja koga krivimo što nam je poremetio planove ishrane i vežbanja. Znate, onaj koji insistira da idete na piće umesto u teretanu, koji vam se ruga što ste naručili salatu ili koji insistira da naručite desert čak i kada ste siti. 

Ono što izaberete da pijete takođe je važno. Ako odete na topiće, odlučite se za niskokalorično, naizmenično pijete alkohol i vodu i postavite ograničenja koliko dugo ćete ostati. 

Greška 12: Izbegavate razgovor o inkontinenciji

Urinarna inkontinencija može biti povremeni problem, kao što je curenje malo urina kada kijate, ili veliki problem koji uključuje iznenadne nagone i česte nezgode. Kada urinarna inkontinencija utiče na vašu sposobnost da učestvujete u normalnim aktivnostima, verovatno je vreme da dobijete lekarsku pomoć. 

Prevalencija raste sa godinama, višim BMI, dodatnim zdravstvenim problemima i teškom depresijom. Trudnoća, porođaj i menopauza mogu da povećaju rizik.

Greška 13: Ignorišete hormone

Iako neke žene možda žele da izbegnu uzimanje hormona, oni mogu biti korisni za vaše zdravlje. U mladosti, hormonska kontrola rađanja može pomoći u sprečavanju neplanirane trudnoće, smanjenju menstrualnog toka i pružanju olakšanja od bolnih grčeva. Pored toga, hormonska terapija može ublažiti neprijatne simptome menopauze kao što su talasi vrućine i suvoća vagine. Životne faze za žene koje uključuju promenu hormona uključuju pubertet, trudnoću, dojenje i menopauzu.

Kako znati kada su hormoni u neravnoteži? Najbolji način da saznate je da kontaktirate svog lekara. Postoji mnogo potencijalnih simptoma, koji se mogu razlikovati od osobe do osobe. Možda ćete doživeti abnormalne menstrualne cikluse, pojavu akni, gubitak kose ili prekomerni rast, glavobolje i noćno znojenje. Ostali znaci uključuju povećanje telesne težine, umor, bolove u mišićima ili slabost, probleme sa zglobovima i smanjen seksualni nagon.