filteri close
Objavljeno: 08.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Polina Tankilevitch
300x600

Ishrana sa malo vlakana, antibiotici i određene bolesti mogu uticati na mikrobiom ili crevnu floru. Probiotici mogu obnoviti delikatnu ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevima, što može poboljšati vaše opšte zdravlje.

Probiotici imaju i trenutne i dugoročne efekte, u zavisnosti od formule proizvoda, doze, bakterijskih sojeva i drugih faktora. Na primer, neki probiotici su posebno efikasni u prevenciji putničke dijareje, dok drugi najbolje deluju za one sa sindromom iritabilnog creva ili inflamatornim poremećajima creva.

Koji god probiotik da odaberete, često im treba vremena da deluju, a njihovi efekti u početku mogu biti manje primetni. Ne postoje tačno određeni znaci da probiotici deluju, ali možete primetiti poboljšanje problema sa bolovima u stomaku, nadimanjem, upalom i regulisanjem težine. Vremenom, dobre bakterije u probioticima mogu poboljšati imunološku funkciju i zdravlje probave, povećati vašu energiju i ublažiti zatvor. Ali koliko vremena je potrebno da probiotici počnu da deluju? Hajde da vidimo šta istraživanje kaže.

Šta očekivati kada uzimate probiotike?

Probiotski suplementi sadrže različite sojeve bakterija, kao što su Lactobacillus, Streptococcus, Escherichia i Saccharomices . Njihova efikasnost i mehanizam delovanja zavise od broja i vrste bakterijskih sojeva, između ostalog. 

Za lečenje akutne dijareje, može biti potrebno nekoliko dana uzimanja probiotika. Međutim, ovim suplementima može biti potrebno više vremena da pokažu boljitak kod pacijenata sa IBS-om, alergijama na hranu ili inflamatornom bolešću creva. Pacijenti sa IBS-om koji uzimaju probiotičku formulu, značajno poboljšanje  mogu osetiti u roku od četiri nedelje lečenja. Smanjeno nadimanje kod ljudi sa funkcionalnim poremećajima creva može biti u roku od četiri do osam nedelja. Ako ste alergični na mlečne proizvode ili drugu hranu, možda ćete morati da uzimate probiotike nekoliko godina.

Kako da prepoznate da li vam PROBIOTICI pomažu?

Sve u svemu, većini probiotika može biti potrebno između nekoliko dana i nekoliko meseci da počnu da deluju. Ako imate akutno stanje poput putničke dijareje ili povremenog zatvora, možda ćete se osećati bolje za nekoliko dana. Međutim, IBS i druga hronična stanja zahtevaju duže lečenje.