Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ovu namirnicu konzumiramo skoro svaki dan, a ona može izazvati brojna oboljenja
Od depresije pa čak do raka, a ima je svuda oko nas
Ako želite da ostanete zdravi, ne bi trebalo da konzumirate više od šest kašičica dodatog šećera dnevno, prema međunarodnom istraživanju.
Naučnici iz SAD i Kine su pogledali kako "slobodni šećeri“ u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utiču na 83 zdravstvena ishoda.
Otkrili su da prekomerna potrošnja povećava rizik od 45 negativnih zdravstvenih ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt.
Samo jedno zaslađeno piće nedeljno je više nego dovoljno
Utvrđeno je da je depresija posebno snažno povezana sa visokim unosom šećera, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Zabrinjavajuće je da visok unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i pankreasa.
Zaključeno je da "slobodne šećere" treba ograničiti na oko šest kašičica dnevno, a preporučeno je i ograničavanje unosa zaslađenih napitaka na jednu nedeljno.
Previše kalcijuma slabi kosti - evo kako
"Preporučujemo da smanjite potrošnju slobodnih šećera ili dodatog šećera na ispod 25 g dnevno“, rekao je autor Liangren Liu, vanredni profesor u bolnici Zapadne Kine.
Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan uticaj na naše zdravlje i dolaze sa dodatnim hranljivim sastojcima kao što su vlakna.