filteri close
Objavljeno: 15.10.2022. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Kontaktna sočiva mogu da iskoriguju svaki stepen kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma i smatra se da je ovaj način korekcije zdraviji i udobniji od naočara, ali ima i svoje mane.

Veliki broj ljudi koji ima problem sa vidom radije će se opredeliti za kontaktna sočiva nego za naočare i to pre svega iz praktičnih razloga. Pre svega, ona obezbeđuju neometan periferni vid, što je izuzetno značajno za svakodnevne aktivnosti. Na taj način pružaju visoku dozu slobode kakvu naočare ne pružaju. 

Idealna su za vremenske nepogode, s obzirom da se naočare na kiši pokvase, a zimi pri prelasku iz toplije u hladniju prostoriju zamagle.

Međutim, kontaktna sočiva imaju i svoje mane.

Sočiva imaju svoj rok trajanja i potrebno ih je redovno zameniti novim da ne bi došlo do ozbiljnih komplikacija (alergija, infekcije). Pojedina sočiva su dizajnirana za česte zamene. Oftalmolog preporučuje pacijentu režim nošenja i čišćenja, kao i režim zamene kontaktnih sočiva.

Sve što uzrokuje suvoću oka, može učiniti sočiva neudobnim i povećati rizik od infekcija (upotreba kompjutera, čitanje, gledanje TV, zagađenje vazduha – dim od cigareta, suva klima, vetar, centralno grejanje, vožnja, alkohol, trudnoća i dojenje, pilule za kontracepciju, putovanje avionom, antihistaminici).

Neke vrste sočiva takođe mogu da smanje dolazak kiseonika do oka čime se može narušiti normalna fiziologija vaše rožnjače. Sama činjenica da na površini Vašeg oka imate sočivo od veštačkog materijala, koliko god on nežan i prilagodljiv bio, može dovesti do pojave suvog oka, ali i raznih infekcija.

Zato je savet oftamologa: kombinujte nošenje sočiva i naočara za vid!

6 znakova da su vam potrebne naočare za vid