filteri close
Objavljeno: 01.10.2020. Image source: Pixabay/Free-Photos
300x600

Višedecenijsko istraživanje donelo nam je zanimljive podatke

Svaka veza je specifična za sebe i uključuje različiti balans između sreće i nezadovoljstva. Postoje, međutim, neki znaci koji u svakoj od njih otkrivaju da nešto ne funkcioniše.

Stručnjaci Instituta Gotman, institucije koja se već 40 godina bavi proučavanjem ljubavnih veza, otkrili su da postoji pet vrsta parova:

-    oni sa partnerima koji izbegavaju konflikte
-   oni se partnerima koji se međusobno podržavaju
-   oni sa partnerima koji sebi dozvoljavaju promene raspoloženja

-   oni sa partnerima koji su neprijateljski nastrojeni
-   oni sa partnerima koji su neprijateljski nastrojeni ali i otuđeni jedni od drugih

Muškarci, varanje nije samo nemoralno, već i OPASNO po zdravlje!

Partneri koji spadaju u prvu grupu prihvataju da postoje razlike među ljudima i ne trude se da po svaku cenu promene jedno drugo, već uvek pokušavaju da pronađu zajednički jezik i dođu do kompromisa.

Partneri koji spadaju u drugu grupu daju prioritet pružanju podrške, iskazivanju lepih reči i davanju komplimenata jedno drugom. Oni misle da je to siguran recept za skladnu vezu.

Treću grupu parova na izgled karakteriše nestabilnost, međutim, partneri u takvim vezama pronalaze način da kažu jedno drugom šta im smeta, ali oni ne dozvoljavaju da to ode predaleko i uvek razmišljaju kako da unaprede međusobni odnos.

Vrlo prost (ne i lak) način na koji možete ojačati brak i vezu

To su dakle tri vrste veza, za koje možemo reći da su pune sreće i ljubavi. Isto ne važi i za četvrtu i petu vrstu veza. Partneri u takvim vezama su uvek na ivici i insistiraju da njihov stav o nekom stvarnom ili izmišljenom problemu bude prihvaćen po svaku cenu.

Oni nemaju razumevanja jedni za druge, i na svaku sitnu zamerku gledaju kao na napad koji dolazi iz neprijateljskih poriva.

Nećete da vas partner vara? Mazite se više!

Kao recept za rešavanje konflikta u vezama, iz Instituta Gotman nude sistem pod nazivom Racio 5:1. Ideja ovog sistema da svaku lošu stvar koju ste uradili prema svom partneru, uključujući, na primer, previše zluradi komentar ili zaboravljanje nekog važnog datuma, treba kompenzovati sa pet stvari koje pokazuju vašu ljubav.

To može biti lepa reč, kupovina poklona, organizovanje putovanja, neka usluga ili bilo šta drugo što će puno značiti vašem partneru.

Izvor: Medik, Design taxi, City magazin