filteri close
Objavljeno: 18.07.2022. Image source: Foto: Pexels/Lisa
300x600

Ova ukusna poslastica je zapravo dobra za mentalno zdravlje kako pokazuju naučna istraživanja. 

Istraživanja pokazuju da čokolada stupa u interakciju sa dopaminom, serotoninom i drugim neurotransmiterima koji regulišu raspoloženje. Povećava proizvodnju endorfina, što zauzvrat može pomoći u ublažavanju stresa, depresije, anksioznosti i bola.

Generalno, najbolje je da se odlučite za tamnu čokoladu jer ima najveći sadržaj kakaa. Kakao je bogat polifenolima, flavonoidima i drugim antioksidansima koji podstiču dobro zdravlje. Ova jedinjenja mogu poboljšati lipide u krvi, smanjiti visok krvni pritisak i zaštititi od srčanih bolesti. Crna čokolada ima najveći sadržaj polifenola od svih vrsta čokolade. Kakao, njegov primarni sastojak, takođe sadrži teofilin, teobromin, peptide, minerale i druge hranljive materije sa potencijalnim dejstvom protiv gojaznosti, protiv raka i kardioprotektivnih efekata.

Ova poslastica bogata antioksidansima mogla bi biti ključ za zdrav mozak i mentalno blagostanje. 

Čokolada može poboljšati pamćenje

Studija iz 2020. godine je istražila efekte bele i tamne čokolade na pamćenje, raspoloženje i druge markere mentalnog zdravlja. Ispitanici koji su konzumirali 35 grama tamne čokolade sa 70% sadržaja kakaa doživeli su značajnija poboljšanja u performansama verbalne memorije i budnosti od onih koji su jeli belu čokoladu. Prethodne studije su takođe pokazale da kakao flavonoidi mogu poboljšati radnu memoriju, raspoloženje i izvršnu funkciju.

Nakon analize nekoliko studija u pregledu iz 2017. godine, istraživači su zaključili da kakao flavonoidi pokazuju pozitivne neurokognitivne efekte i da mogu zaštititi od demencije. Ova jedinjenja povećavaju protok krvi u mozgu i poboljšavaju preživljavanje neurona, što dovodi do poboljšane kognitivne funkcije. Efekti su trenutni i dugoročni. Kakao flavonoidi takođe mogu da se suprotstave uticaju gubitka sna na kognitivne funkcije i omogućavaju vam da obavite stvari čak i kada ste umorni.

Otkrijte koja hrana povećava želju za seksom!

Novija studija je pokazala da kakao flavanoli, klasa flavonoida, mogu poboljšati vaskularnu funkciju mozga. Ovi hranljivi sastojci povećavaju protok krvi bogate kiseonikom u frontalne kortikalne regione i druga područja mozga, što dovodi do bolje oksigenacije tkiva i poboljšanih kognitivnih rezultata. Štaviše, hrana bogata flavanolom može povećati sposobnost mozga da funkcioniše pod visokim kognitivnim zahtevima.

Čokoladu pomaže u borbi protiv stresa i anksioznosti

Hronični stres može promeniti funkciju mozga i povećati rizik od demencije. Štaviše, može doprineti anksioznosti i narušiti sposobnost mozga da se nosi sa teškim situacijama. Neke od ovih promena su nepovratne.

Ako se osećate pod stresom, samo napred i posegnite za komadom čokolade. Klinički je dokazano da tamna čokolada smanjuje stres i anksioznost, što dovodi do boljeg raspoloženja. Antioksidansi u kakau smanjuju nivoe hormona stresa kortizola, kao i proizvodnju kateholamina, klase hormona koji se oslobađaju kao odgovor na stres. Kada se luče u višku, kateholamini mogu izazvati pojačano znojenje, anksioznost, bol u grudima i lupanje srca.

U jednoj studiji, i tamna i mlečna čokolada smanjile su uočeni stres kod učenika. Istraživači pripisuju ove potencijalne prednosti kakao flavanolima. Istraživanja takođe sugerišu da tamna čokolada može da smanji simptome anksioznosti i depresije za samo tri dana. Istovremeno, može povećati vašu energiju i budnost, poboljšati mentalno blagostanje i podići raspoloženje, kažu autori studije.