filteri close
Objavljeno: 14.04.2023. Image source: Pixabay
300x600

Krajnje je vreme da počnemo da se prebacujemo napolje

Slobodno vreme tokom praznika prilika je da razmišljamo o fizičkoj aktivnosti na otvorenom. Kada je pravi trenutak da počnemo da vežbamo, kako i koliko je to važno za naše zdravlje, govori profesorka Sanja Mazić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pravi trenutak da izađemo napolje i vežbamo na otvorenom je onaj kada odlučimo da to učinimo, a možemo već i danas, naglašava prof. dr Sanja Mazić.

"Svi koji su zdravi, oni su mogli da vežbaju i do sada, ali za one koji nisu bili dovoljno disciplinovani, oni mogu da krenu već danas", savetuje doktorka za RTS.

Da li vežbanje smanjuje ili povećava apetit?

Kada počne lepo vreme čini nam se da možemo sve da uradimo što nismo radili poslednjih pet-šest meseci tokom zime, što sigurno nije tačno, napominje profesorka. Moramo uvek biti umereni i moramo uvek da slušamo svoje telo i postepeno da se uvodimo

"Posledica može biti ona najstarija, koja se zove upala mišića. Odnosno naš organizam se brani tako što nam ne dozvoljava da preterujemo i šalje nam signal tako što nas sve boli ako smo preterali prevelikim intenzitetom treninga", dodaje dr Mazić.

Ljudi koji inače vole da vežbaju na otvorenom njima promene vremena ništa ne znače. Ali oni koji imaju neki zdravstveni problem, oni bi ipak morali da prate vremenske prilike i da u danima kada su velike promene dnevne temperature ili u danima kada je izuzetno hladno, onda bi trebalo da vežbaju kod kuće, napominje doktorka.

Zašto je vožnja bicikla najbolja fizička aktivnost?

"Svako od nas bi morao da ima cilj 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno. Za decu je preporučeno 60 minuta fizičke aktivnosti svakoga dana, dok odrasli mogu da se provuku i sa 30 minuta najmanje pet puta nedeljno. To je doza zdravlja i nema veze sa treningom, povećanjem kondicije ili gubitka kilograma", naglašava dr Mazić.

Svi koji se drže ovih preporuka, a zdravi su, ne moraju da idu na bilo kakav zdravstveni pregled, međutim oni koji žele da vežbaju mnogo više i većim intenzitetom, trebalo bi da se posavetuju sa svojim lekarom.

"Dozu zdravlja" predstavlja najbrži hod prilikom koga još uvek možemo da razgovaramo, a ne možemo da pevamo. Sve preko toga zahteva pripreme, ali ono što je svima najlakše je hod koji lako možemo da uključimo u svakodnevne aktivnosti.

Boravak u prirodi je pravi melem za dušu, a dostupan je svima

"Važno je da imamo obuću sa vazdušnim đonom kako ne bismo nabijali pršljenove, a s druge strane, veoma je važno šta imamo od odeće u neposrednom dodiru sa kožom. Naš organizam mora da se rashlađuje. Ne preporučuje se da taj materijal bude pamučan, već savremeni materijali koji omogućavaju rashlađivanje i štite nas od spoljašnjih uticaja", napominje prof. dr Sanja Mazić.

Ne postoji nijedna naša funkcija, i fizička i psihička, na koju dozirana fizička aktivnost ne deluje povoljno, zaključila je ona.