filteri close
Objavljeno: 20.03.2023. Image source: Foto: Pexels/Miriam Alonso
300x600

Iako je lepo imati malo više svetla uveče, gubitak tog sata sna je uvek teško za privikavanje prvih  nekoliko dana.

Telo oslobađa hormone za vreme spavanja i buđenja u određeno vreme. Kada se vreme na satu razlikuje od onoga što telo oseća ili doživljava, imamo tendenciju da se osećamo umorno i nervozno dok se hormoni u telu ponovo ne regulišu za nekoliko dana.

Ova tranzicija posebno pogađa ljude sa srčanim oboljenjima. Poremećaj sna i cirkadijalni ritmovi mogu uzrokovati do 29% veći rizik od srčanog udara. 

Kako letnje računanje vremena remeti naš cirkadijalni ritam?

Ovaj poremećaj naših ciklusa spavanja može prouzrokovati mnogo toga. Prva dva dana nakon prelaska na letnje računanje vremena povezana su sa povećanim rizikom od moždanog udara.

Prema studiji iz 2020. godine, nedelja nakon prelaska na letnje računanje vremena bila je povezana sa povećanjem smrti tokom dana za 3%. To nije bio slučaj u jesen kada odspavamo sat vremena duže usled pomeranja sata. 

Šta je to uopšte cirkadijalni ritam i zašto je on važan po naše zdravlje?

I da se razumemo, svi se osećamo malo mrzovoljni kada izgubimo san. Ovo može uticati na celu našu nedelju. Ljudi obično osećaju pad životnog zadovoljstva nedelju dana nakon prelaska na letnje računanje vremena, posebno roditelji sa malom decom zbog nedostatka energije. Ometanje naših obrazaca spavanja — čak i kratkoročno — može povećati našu reakciju na stres, pogoršati emocionalni stres i uticati na naše kognitivne performanse. 

Kako možemo da olakšamo prelazak na letnje računanje vremena?

Pošto znamo kada se to dešava svake godine, možemo unapred planirati svoje obaveze kako bismo olakšali ovu tranziciju. Možda najbolji načine da sebi olakšate promenu vremena pomeranjem tako što postepeno krenete da ustajete 15-30-45-60 minuta ranije nekoliko dana pre promene vremena kako ne bi bilo toliko uznemirujuće za telo kada dođe do zvaničnog pomeranja sata.

Letnje računanje vremena 2023. počinje u nedelju 26. marta, pomeranjem časovnika za jedan sat unapred, sa 2 na 3 sata.