filteri close
Objavljeno: 07.12.2022. Image source: Pexels
300x600

Ljudi često i ne znaju da imaju taj problem, jer se postepeno navikavaju na simptome

Za proširene vene, oboljenje koja pogađa skoro trećinu populacije, može se slobodno reći da spada u nasledne bolesti. Statistički gledano, ako vaši roditelji imaju proširene vene, šanse da ih i dobijete su 80 odsto.

Bolest sporo napreduje, ali je uvek prisutna. U početnom stadijumu, javljaju se bolovi, osećaj težine i grčevi u nogama, a posle godina ili decenija sporog napredovanja, rastu rizici od formiranja tromba, pa čak i stvaranja otvorenih rana na koži, koje sporo ili nikako ne zarastaju.

MUŠKARCI, ovo treba da znate: Šta je VARIKOCELA, kako da je prepoznate i kako se leči?

Kako izgleda preventiva, kako se prepoznaju i kako se leče problemi proširenih vena objasnio je vaskularni hirurg Dario Jocić istakavši da je populacija zrelije životne dobi više pogođena bolešću i simptomima bolesti.

"Bolest proširenih vena se najčešće javlja rano. Pacijenti navode da već od dvanaeste ili trinaeste godine primete da imaju proširene vene i kapilare, ta bolest je hronično progresivna i napreduje polako. Najveći broj pacijenata oseti tegobe oko 50. godine", rekao je on.

Ističe da se problem rešava kada postoji, a na neke tegobe se pacijenti polako navikavaju. Često ističu da je sve lakše posle operacije.

GOJAZNOST: Kako da smanjite rizik od PROŠIRENIH VENA?

"Dugo stajanje doprinosi manifestaciji venske bolesti, a doprinosi i tegobama koje pacijenti imaju, zbog gojaznosti, načina života, fizičke neaktivnosti. Jedan od razloga proširenih vena u trudnoći je pritisak na duboke vene u maloj karlici, veća količina tečnosti, pa to pogoršava simptomatologiju venske bolesti", istakao je dr Jocić.

On je dodao da se u Srbiji prate svi svetski trendovi u medicinskoj disciplini koja se bavi bolestima proširenih vena.

"Danas se zahvati rade ambulantno, lokalnom anestezijom, u jednom danu, ja kažem u jednom satu, bez obzira na simptome težine bolesti kod pacijenata. Venske rano brzo zarastaju, recidivi su ređi", rekao je on i istakao.

"Operacija vena nije operacija za spas života, već za bolji kvalitet života, a taj kvalitet kod pacijenata sa proširenim venama može biti znatno narušen. Čekanjem da se problem reši sam ne postiže se ništa. Moja preporuka je da se problem rešava kada se pojavi. Najvažnije je da postoji rešenje", zaključio je dr Jocić za RTS.