filteri close
Objavljeno: 16.05.2025. Image source: Pixabay/YvonneHuijbens
300x600

Preukusan prolećni ručak

Sastojci (za 2 osobe):

  • 150 g arborio pirinča (ili drugog kratkog zrnastog pirinča)
  • 1 mala glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • 100 g mladog graška (može i smrznut)
  • 100 g špargli (odseci drvenasti deo, ostatak iseckaj na 3-4 cm)
  • 700 ml povrtnog bujona (topao)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 20 g putera
  • 30 g parmezana (ili zamena po izboru)
  • Kora i sok od pola limuna
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili nana za dekoraciju (opciono)

Posni ručak-rižoto sa lignjama

Priprema:

-Zagrejte ulje u šerpi i dodaj crni i beli luk. Dinstajte na srednjoj vatri 2–3 minuta dok luk ne omekša.Dodajte pirinač i mešaj 1 minut da se obloži uljem i postane staklast.

-Počnite da dodajete topli bujon kutlaču po kutlaču, neprestano mešajući. Kad pirinač upije tečnost, dodajte sledeću kutlaču. Ponovite dok pirinač ne omekša (oko 15–18 minuta).

-Posle 10 minuta kuvanja, dodajte grašak i špargle. Ako koristite smrznuti grašak, samo ga prethodno isperi toplom vodom.

-Kad je rižoto kremast i pirinač kuvan (al dente), sklonite s vatre.

-Dodajte puter, rendani parmezan, koricu i malo soka od limuna, pa dobro promešajte. Po ukusu dodaj još soli, bibera i limunovog soka.

Rižoto sa surimi štapićima