filteri close
Objavljeno: 01.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/USA-Reiseblogger
300x600

Prethodna godina je za mnoge ljude bila teška. 

Tokom 2020. godine ste najverovatnije doživeli probleme koji nikada ranije niste doživeli. Možda ste imali promenu ili gubitak posla; vaša deca su možda prešla na onlajn nastavu; možda ste primetili da imate nezdrave mehanizme za suočavanje sa novonastalom situacijom ili ste  možda otkrili da vaši zdravi mehanizmi za suočavanje vam više ne pomažu. Možda ste iznenada izgubili prijatelje i voljene i bez mogućnosti i da se oprostite od njih.

Ove godine razmislite o tome da ne pravite novogodišnje odluke. Obično se nova godina dočekuje sa novim očekivanjima. Međutim, mi sa koronavirusom započinjemo i januar. Tako da prva polovina 2021. godine može izgledati poput 2020. godine.

Kako izaći na kraj sa prazničnom depresijom i anksioznošću

Ako pak imate anksioznost i depresiju zbog događaja ove godine, možete ih isplanirati kao način da sebi pomognete da se izlečite. Međutim, razmislite da sačekate sa kasnijim rokovima tokom godine da ih ostvarite.

Ako imate anksioznost i depresiju, možda ćete imati ograničenu količinu energije koju možete potrošiti. Pokretanje potpuno novih navika možda je previše za trenutnu situaciju. Umesto toga želite da se pripremite za uspeh.

Fokusirajte se na samosaosećanje

Umesto da sebi postavljate ciljeve 2021. godine, razmislite o tome da se fokusirate samo na samosećanje sa sobom. Svrha samosaosećanja je širenje dobrote prema sebi. Ponašate se prema sebi kao da ste najbolji prijatelj. Ne samo da vam samilost pomaže da se osećate bolje, već dovodi i do većeg saosećanja prema drugima.

Kada vežbate saosećanje, brinete o sebi čak i kada su stvari teške. Brinete o sebi čak i kada osećate da ste izvor poteškoća. Možete da napravite korak unazad i vidite da možda niste odgovorni za događaj koji se ranije dogodio, a pre nego što biste sebe nepotrebno krivili.

8 novogodišnjih rezolucija za parove

Kako vežbate samosaosećanje? Neki oblici meditacije pažljivosti mogu biti korisni, zajedno sa razumevanjem da ste nesavršeno ljudsko biće koje sme da pogreši. Takođe vam je dozvoljeno da proširite zonu udobnosti, po mogućnosti na zdrav način. Kada naiđete na poteškoće, usredsredite se na ono što ste naučili iz iskustva, umesto da se samookrivljujete zbog svojih odluka. Samo jednostavna praksa fokusiranja na udisanje i izdisanje tokom dubokog udisaja može vam pomoći da smirite um i umiriti vas.

Samosaosećanje može doprineti poboljšanju regulacije emocija. Regulacija emocija je sposobnost da kontrolišete kako se osećate. Uz dobru regulaciju emocija, sposobni ste da smanjite anksioznost ili bes putem tehnika suočavanja, kao što je drugačiji pogled na događaje.

Pokušajte da vežbate samosaosećanje umesto da donosite odluke početkom 2021. Odluke  uvek možete da doneset i kasnije tokom godine - one ne moraju da budu baš 1. januara.