filteri close
Objavljeno: 10.04.2020. Image source: pixabay/RitaE
300x600

Podjednako ukusan, ali jeftiniji od svog "mesnatog" rođaka

Verovatno svako od vas voli i zna da pravi bećar paprikaš, ali da li ste znali da može da se napravi podjednako ukusan, ali sa sojom umesto mesa?

Vegetarijanska varijanta ovogramatradicionalnogramajela takođe se brzo i lako sprema, a i dobra je za novčanik, jer je soja jeftinija od mesa.

Idealan recept: Zdrava čorba od karfiola, sprema se brzo i lako

Dakle, da počnemo. Ovo su sastojci za četiri osobe:

150 mililitara soka od paradajza

30 mililitara suncokretovog ulja

200 grama paradajza

100 grama sojinih komada

300 grama paprike

2 kašike vegete

250 grama crnog luka

Ukus detinjstva: Starinski kolač s višnjama


Priprema:

U skoro svakoj prodavnici sada možete naći zamrznutu mešavinu povrća. Ako budete nju kupovali, ne treba da je odledite, već se ona koristi u zamrznutom stanju.

To se radi da bi se izbegao neprijatan miris povrća iz zamrzivača. Priprema se ne menja. Dakle:

Sitno iseckajte luk.

Ogulite paradajz i iseckajte ga na kockice ili komade.

Papriku takođe iseckajte na komade.

Kod zamrznutog povrća svi sastojci su uglavnom već iseckani, tako da samo paradajz morate da ogulite i isečete.

Ručak od samo tri sastojka koji se brzo sprema, a uz to je i jeftin!

Prženje:

U šerpi srednje veličine zagrejte ulje. Dodajte luk i pržite ga dok ne dobije zlatno-žutu boju. Često mešajte luk, jer njemu je potrebno vrlo malo da zagori.

Pošto ste pržili luk oko 10 minuta, dodajte papriku i pržite je dok ne omekša. Paprikaš će biti lepši kada ova dva sastojka pržite, a ne dinstate. Dodajte malo vode, ali samo ako bude potrebno.

Zagrejte oko četiri decilitra vode u manjoj posudi, dodajte jednu kašiku vegete, pa stavite soju da se kuva. Soju kuvajte dok ne omekša.

Pošto su luk i paprika proprženi, dodajte vegetu i čili. Na ovu količinu paprikaša, optimalna je jedna ravna kafena kašičica, ali, naravno, sve je stvar ukusa.

Naravno, ništa vas ne sprečava da stavite i ljutu papriku u komadu, ali ovako vam je lakše da regulišete ljutinu. Ako vam to nije bitno...znate i sami.

Dalje, dodajte prethodno nasečen paradajz, soju i sok od paradajza.

Soju dobro procedite pre nego što je dodate u paprikaš.

Sjajan recept za pogaču BEZ KVASCA, gotovu za samo pola sata!

Vratite paprikaš na šporet i krčkajte ga dok višak vode ne ispari. Povremeno promešajte.

Posluženje:

Jelo se služi toplo.

Uživajte!