Recept: Brz, lak i ukusan bećarac bez mesa
Podjednako ukusan, ali jeftiniji od svog "mesnatog" rođaka
Verovatno svako od vas voli i zna da pravi bećar paprikaš, ali da li ste znali da može da se napravi podjednako ukusan, ali sa sojom umesto mesa?
Vegetarijanska varijanta ovogramatradicionalnogramajela takođe se brzo i lako sprema, a i dobra je za novčanik, jer je soja jeftinija od mesa.
Idealan recept: Zdrava čorba od karfiola, sprema se brzo i lako
Dakle, da počnemo. Ovo su sastojci za četiri osobe:
150 mililitara soka od paradajza
30 mililitara suncokretovog ulja
200 grama paradajza
100 grama sojinih komada
300 grama paprike
2 kašike vegete
Ukus detinjstva: Starinski kolač s višnjama
U skoro svakoj prodavnici sada možete naći zamrznutu mešavinu povrća. Ako budete nju kupovali, ne treba da je odledite, već se ona koristi u zamrznutom stanju.
To se radi da bi se izbegao neprijatan miris povrća iz zamrzivača. Priprema se ne menja. Dakle:
Sitno iseckajte luk.
Ogulite paradajz i iseckajte ga na kockice ili komade.
Papriku takođe iseckajte na komade.
Kod zamrznutog povrća svi sastojci su uglavnom već iseckani, tako da samo paradajz morate da ogulite i isečete.
Ručak od samo tri sastojka koji se brzo sprema, a uz to je i jeftin!
Prženje:
U šerpi srednje veličine zagrejte ulje. Dodajte luk i pržite ga dok ne dobije zlatno-žutu boju. Često mešajte luk, jer njemu je potrebno vrlo malo da zagori.
Pošto ste pržili luk oko 10 minuta, dodajte papriku i pržite je dok ne omekša. Paprikaš će biti lepši kada ova dva sastojka pržite, a ne dinstate. Dodajte malo vode, ali samo ako bude potrebno.
Zagrejte oko četiri decilitra vode u manjoj posudi, dodajte jednu kašiku vegete, pa stavite soju da se kuva. Soju kuvajte dok ne omekša.
Pošto su luk i paprika proprženi, dodajte vegetu i čili. Na ovu količinu paprikaša, optimalna je jedna ravna kafena kašičica, ali, naravno, sve je stvar ukusa.
Naravno, ništa vas ne sprečava da stavite i ljutu papriku u komadu, ali ovako vam je lakše da regulišete ljutinu. Ako vam to nije bitno...znate i sami.
Dalje, dodajte prethodno nasečen paradajz, soju i sok od paradajza.
Soju dobro procedite pre nego što je dodate u paprikaš.
Sjajan recept za pogaču BEZ KVASCA, gotovu za samo pola sata!
Vratite paprikaš na šporet i krčkajte ga dok višak vode ne ispari. Povremeno promešajte.
Posluženje:
Jelo se služi toplo.
Uživajte!