filteri close
Objavljeno: 27.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Kelvin Valerio
300x600

Kada spavamo, naša tela proizvode manje pljuvačke koja odgovorna za uklanjanje bakterija koje žive u našim ustima. Suva usta su savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija koje izazivaju nepriatan miris.

Samo zato što je to normalno ne znači da se ne možete rešiti neprijatnog jutarnjeg zadaha.. Postoji nekoliko saveta koji nam mogu pomoći da ga se rešimo.

Uzroci jutarnjeg daha

Ako se često budite sa lošim zadahom, prvo što treba da uradite je da proverite svoju dnevnu rutinu. Jedan od najčešćih uzroka neprijatnog jutarnjeg daha je loša oralna higijena. Naša usta su idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Ako nismo pažljivi kada peremo i čistimo zube koncem, čestice hrane koje ostaju na našim jezicima, između zuba i na desnima privući će bakterije. Kako te bakterije razgrađuju čestice hrane, one oslobađaju isparljiva jedinjenja sumpora, koja daju poseban miris koji prepoznajemo kao jutarnji zadah. Ako loša oralna higijena ostane nekontrolisana, mogli biste biti u opasnosti od parodontalne bolesti - infekcije desni koja može izazvati loš zadah između ostalih ozbiljnih komplikacija.

17 razloga zašto imate loš zadah

Ako je vaša oralna higijena besprekorna, suva usta verovatno su kriva za jutarnji dah. Kao što smo ranije spomenuli, pljuvačka deluje kao prirodna vodica za ispiranje usta. Ako su vam usta suva, bakterije ostaju u ustima. Određeni lekovi izazivaju suva usta, pa se konsultujte sa svojim lekarom ako mislite da to može biti razlog. Teško disanje na usta i hrkanje takođe mogu uzrokovati sušenje usta preko noći, što povećava verovatnoću jutarnjeg zadaha.

Pušenje i gastrointestinalni refluks (GERB) takođe mogu doprineti jutarnjem zadahu.

Saveti koji će vam pomoći da se rešite jutarnjeg zadaha

Jednom kada shvatite šta je uzrok vašeg jutarnjeg zadaha, lakše ćete ga se rešiti. Najbolja odbrana od jutarnjeg zadaha redovno održavanje oralne higijene. Pre nego što odete u krevet, operite zube dva minuta, očistite koncem, a zatim završite sa antiseptičkom vodicom za ispiranje usta da biste ubili sve tvrdokorne bakterije koje su ostale. 

13 razloga da koristite sodu bikarbonu!

Ako vam se čini da su kriva suva usta, uverite se da pijete puno vode tokom dana - a posebno pre spavanja - da biste izbegli dehidraciju. Sturčnjaci predlažu da pronađete pastu za zube koja je dizajnirana da se bori protiv suvih usta i uključuje ksilitol, jer podstiče proizvodnju pljuvačke. Suva usta može izazvati i upotreba kofeina, alkohola i cigareta, tako da ove stvari treba izbegavati.

Oni koji pate od refluksa kiseline i smatraju da imaju jutarnji zadah kao rezultat toga, mogu pokušati da spavaju u uspravnijem položaju, kao i da pitaju svog doktora o lekovima koji mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma tokom noći.